Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az építész Winklerek
Winkler István és dr. Winkler András édesapjuk 1962-ben készült Soproni udvar című akvarelljével Fotó: Pluzsik Tamás

Családi tárlat nyílt a bánfalvi fiókkönyvtárban

Az építész Winklerek

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Az építész Winklerek címmel a nagyapa, Winkler Lajos, a fiú, az Ybl- és Alpár Ignác-díjas építész Winkler Oszkár és a két unoka, a szintén Ybl-díjas Winkler Barnabás, valamint az Akadémiai-díjas Winkler Gábor építészek rajzaiból és akvarelljeiből nyílt kiállítás a bánfalvi fiókkönyvtárban.

– Édesapám, Winkler ­Oszkár kiválóan rajzolt és nagyon szép akvarelleket is festett – mesélte kiállításmegnyitójában

dr. Winkler András. – Mindhárom fiútestvérem (Gábor, Barnabás, István) örökölte az ő rajzkészségét, egyedül nekem nem jutott belőle. Nem hiába mondta egy alkalommal apámnak Szarka Árpád, szeretett rajztanárunk: „Oszkár, a három fiú prímán rajzol, csak az Andrásnak nem megy, de ne keseredj el, belőle majd jó kritikus válik!”.

Dr. Winkler András, az egyetem korábbi rektora a családi anekdotához hozzátette, kritikus nem lett belőle, de a művészeteket szerető és csodáló ember annál inkább.

Már a nagyapa, Winkler Lajos – aki a GYSEV „bevétel ellenőrségi” osztályának volt a főfelügyelője – is jól festett. A kiállításon is látható leheletfinom ceruzarajzait a vízfesték barna színárnyalataival gazdagította. Dr. Winkler Oszkár, aki a 20. századi Sopron minden bizonnyal legnagyobb építésze volt, Berlinben és Itáliában töltött ösztöndíjas éve alatt talált rá saját festészeti stílusára. Festményein az azóta már sok esetben lebontott vagy nagyon is elrontott soproni udvarok légkörét elevenítette meg, csakúgy, mint fiai, Gábor és Barnabás.

– Mikor e kiállítás megnyitójára készültem – mondta Winkler professzor –, kezembe került édesapám akvarelltömbjeinek egyike, a borítón a felirat: „Jó, érdes papír, de könnyen, flottul kell rajta festeni, ha ugyanis megszárad közben, színes pléhlapokból fog állni a mű”. Okos tanács, örök érvényű üzenet, a vízfestés ars poeticája.

A március 29-ig megtekinthető kiállításhoz kapcsolódóan a fiókkönyvtárban március 21-én este hat órakor Grabner József festőművész tart előadást, illetve egy közös beszélgetést a soproni akvarellművészetről, valamint annak hagyományairól. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...