Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az elszalasztott lehetőségek drámája
Gál Tamás, Papp Attila, Ács Tamás és Savanyu Gergely Fotó: Pluzsik Tamás

Az elszalasztott lehetőségek drámája

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Henrik Ibsen egyik legismertebb drámai költeményét, a Peer Gyntöt mutatta be a hétvégén a Petőfi Színház társulata.

– Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a nagyszabású mű, mely a jó és a rossz örök harcát, küzdelmét állítja elénk, mostani, különösen gyorsan és jelentősen változó világunkban egyfajta fundamentum – mondta a szombati premier után Pataki András, a Pro Kultúra igazgatója, a darab rendezője. – Miért élünk, milyen minőségű utat járunk be, mi a végcélunk? Képesek vagyunk-e úgy önazonosok maradni, hogy mondataink ne az én szóval kezdődjenek? Egy életútdráma, különleges európai sors a Peer Gynt. A darab műsorra tűzése kétségkívül hordoz számunkra kockázatot, mert ebben az esetben nem egy habkönnyű vígjátékról van szó. Szellemi igénybevételt, a kikapcsolódás helyett bekapcsolódást, együttgondolkodást igényel a nézőtől. A ma esti előadás azt sugallja számomra, hogy ezt sikerült is elérnünk. 

– Valahol mindannyiunkban ott él Peer Gynt, a sorsa kísér bennünket. Végigjárjuk az életünk stációit, hogy megtaláljuk helyünket, utunkat a világban – fogalmazta meg gondolatait a darab kapcsán a címszereplő, Gál Tamás, aki hihetetlen szellemi és fizikai energiákat mozgósít az előadás során. Alakítása nagyszerű, egészen különleges színészi teljesítmény.

A két felvonásos darabban ­Aase-t Horváth Zsuzsa, Jászai- és Aase-díjas színművész alakítja, míg a Gomböntő szerepében Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt láthatjuk. Dovre apót Kovács Frigyes, Solvejget Molnár Anikó, a Pap szerepét pedig a Kossuth-díjas Boráros Imre játssza. A további szerepekben, esetenként több figurát is életre keltve Ács Tamást, Savanyu Gergelyt, Kiss Szilviát, Papp Attilát, Farkas Tamást és Marosszéki Tamást láthatjuk. A mozgás Rovó Péter munkája, a három táncos Gara Lídia, Szalai Dóra és Alekszej Batrakov. Az előadás különleges zenei világát Varga Gábor teremti meg, zenésztársai: Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken. A produkció díszlet- és jelmeztervezője a magyar színházi élet nemzetközileg elismert szakmai legendája, a Munkácsy-díjas Gyarma­thy Ágnes. A produkciót a felvidéki Csavar Színházzal közösen hozták létre.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...