Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az 1920-as évek hétköznapjai
A Szent Korona hőlégballont a Mária-szobornál lehet majd megcsodálni vasárnap.

Az 1920-as évek hétköznapjai

| Munkatársunktól | Kultúra

Milyen volt az élet 100 évvel ezelőtt? Mi volt a divat, milyen sütit ettek akkor az emberek? – ez is kiderül szeptember 26-án, vasárnap a Kult100 rendezvényen.

Ismét kulturális események töltik meg a soproni belvárost – vasárnap rendezik a Kult100 című programot, amelyen az 1921-es Sopron világába repülhetünk vissza. A szervezők célja nem a politikai háttér, a népszavazás ismertetése, hanem a ’20-as évek hétköznapi életét szeretnék bemutatni. – A belváros 40 pontján kínálunk programot az érdeklődőknek, ezúttal is tucatnyi civil egyesület, művészeti csoport és társulat közreműködésével – mondta Szekeres Kriszta, a program főszervezője.

A Fő téren kialakítanak egy piacot, ami 10-től 18 óráig lesz nyitva – árusok, vásárfiák, kisposta, vándorfotográfus és kikiáltók is várják a látogatókat. A belvárosi helyszíneken délután 2-től 6-ig tartanak a programok, ahogy a Várkerületen felállított színpadon is ebben az időszakban láthatók a produkciók. Lesz például a korabeli koncertek mellett 1921-es összvárosi divatbemutató, amelyen a polgármestertől a lócsiszárig mindenki megjelenik.

– A Soproni Horváth József gyűjtemény a Cézár házban is látogatható lesz ezen a délutánon, ráadásul vezetéssel – mondta Mátyás Csaba, a tárlatot kezelő alapítvány elnöke a programról tartott sajtótájékoztatón. Ugyanitt Filep Márk, a belváros önkormányzati képviselője hangsúlyozta: egyedi időutazás lesz ez a nap, amelynek optimális helyszíne a belváros. – A Soproni Múzeum három helyszínnel is részt vesz a Kult100-on, a Tűztoronyban Taschner Tamás alakítja a soproni toronyőrt, akitől korabeli történeteket is hallhatunk, a bányászati múzeum udvarán régi maketteket, plakátokat is lehet majd látni, a Macskakő Gyermekmúzeumban pedig 100 éves játékok is helyet kapnak – tette hozzá dr. Tóth Imre, a múzeum igazgatója.

– A Handler-iskola diákjai is aktív résztvevői a programnak, például korabeli ékszekereket, frizurákat is készítenek – tudtuk meg Kósa Éva igazgatótól.

Igazi kuriózumnak számít a Szent Korona hőlégballon, amelyet Kassáról hoz el tulajdonosa, Medve Ferenc, és amelyet egész délután meg lehet csodálni a Mária-szobornál. Az idei programon minden közreműködő igyekszik 1921-es jelmezben megjelenni, az utcákat lovasszekerek és hintók járják, mindegyikre szabadon fel lehet szállni.

A Kult100 programot Sopron város védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan immáron 5. alkalommal szervezi meg a Pro Kultúra.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...