Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Asztalos vizsgaremekek
Horváth Réka vizsgaremeke egy kőrisből készült tévétartó Fotó: Pluzsik Tamás

Asztalos vizsgaremekek

| Pluzsik Tamás | Kultúra

REMEK címmel a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának végzős felnőtt és nappali tagozatos asztalos tanulóinak legjobb vizsgamunkáiból nyílt kiállítás.

– A tanév végén huszonhat tanulót bocsátottunk vizsgára, akik közül húszan a felnőttoktatás keretében tanultak, hatan pedig nappali tagozatosok voltak – tudtuk meg Kánitsch Tamás gyakorlati oktatásvezetőtől, az iskola faipari tanműhelyének vezetőjétől. – A szakmai és vizsgakövetelményben megfogalmazottak szerint elkészített vizsgaremekek a végzős tanulók első komoly termékei, melyeket saját ötleteik és terveik alapján alkottak meg. Ezen a kiállításon, mellyel egyúttal szeretnénk hagyományt is teremteni, az általunk legjobbnak ítélt tizennégy munkát láthatják az érdeklődők.


– Tapasztalataink szerint a legjobb faipari mérnökök azok közül kerülnek ki, akik végigjárják a képzés összes lépcsőfokát, így az asztalos-, a technikus- és a mérnökképzést is – fogalmazott kiállításmegnyitójában dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese. – Ezért nagy öröm számunkra, hogy a felnőttképzés keretében hallgatóinknak lehetősége nyílik az asztalosszakmát is megismerni, annak gyakorlati fogásait elsajátítani, amit jól jelez az is, hogy az itt kiállított vizsgaremekek közül több is egykori diákunk munkája.


Horváth Réka, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának ipari termék- és formatervező szakán diplomázott, majd ezt követően döntött úgy, hogy felnőttképzés keretében asztalos szakképesítést is szerez, ezzel egészítve ki az egyetemen megszerzett elméleti tudását. – Az itt kiállított vizsgaremekem egy kőrisből készült tévétartó asztal – mutatta be munkáját Réka –, melynek elkészítése során a sarokkötéseket ollós csappal oldottam meg, azért, mert egyetemi szakdolgozatomnak is ez volt a témája.


A kiállítás június 8-ig tekinthető meg a Handler Nándor Szakképző Iskola Hőközpont utcai tanműhelyének aulájában.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...