Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Aranyplakett-díjas
A Zenta, 1697 című rockoperát az igazgató rendezte – ennek a munkájának is szól az Aranyplakett-díj Fotók: Pluzsik Tamás

Pataki Andrásé a Délvidék legrangosabb elismerése

Aranyplakett-díjas

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A legrangosabb délvidéki kulturális elismerést, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett-díját veheti át Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezetője, a Soproni Petőfi Színház igazgató–főrendezője.

A Radnóti Miklós- és a Jászai Mari-díj után 2019-ben az Aranyplakett-díj volt a harmadik rangos elismerése Pataki Andrásnak.

– Őszintén meglepett a hír, amikor tudomásomra jutott, hogy ebben az évben nekem ítélték oda ezt a rangos díjat – mondta Pataki András. – Az öröm mellett természetesen rendkívül nagy megtiszteltetés is ez számomra, egyúttal elismerése is annak a két és fél évtizedes munkának, melyet határon túli együttműködésekkel, kulturális tevékenységekkel eltöltöttem.

Pataki András a ’90-es évek közepe óta rendszeres résztvevője, művészpedagógusa a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett Szép Szó Táboroknak, ahonnan több, ma már rangos színművész került a pályára, de a díj odaítélésében szerepet játszhatott az az általa rendezett Zenta, 1697 című rockopera is, mely jelenleg is szerepel a Soproni Petőfi Színház műsorán. Az előadás ősbemutatója rendkívül autentikus helyszínen, a zentai sportcsarnokban volt az elmúlt év augusztusában. Az Aranyplakett-díj ünnepélyes átadása is Zentán lesz január 24-én.

Az Aranyplakett-díj rangját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eddigi díjazottak sorában olyan ikonikus nevek szerepelnek, mint Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, esszéíró, Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, valamint a Kaláka együttes, melynek egyik alapító tagja volt Mikó István, a Soproni Petőfi Színház korábbi igazgatója, mindmáig egyik meghatározó színművésze.

– Az Aranyplakett arról a kötelességről és felelősségről beszél, hogy a díjazott munkássága mellett nem mehetünk el szó nélkül, hisz a sok küzdelmet, a tanítói munkát, a kitüntetésben részesülő személy művészi pályáját, mindennapi tenni akarását méltóképpen megköszönjük – fogalmazta meg az Aranyplakett-díj alapgondolatát Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. – A szövetségünk által 2005-ben alapított díjat olyan személyeknek vagy egyesületeknek ítéljük oda, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az egyetemes magyar kultúra gazdagításához, életpályájukkal a diaszpórában élő magyarság megmaradását, közösségük fejlődését, értékeik gyarapodását szolgálják.

Pataki András

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Elindult a barlangszínházi szezon

Elindult a barlangszínházi szezon

2020. 08. 04. | Munkatársunktól

Felállva ünnepelte a közönség Vastag Tamás My Way című koncertjét a fertőrákosi barlangszínház nyitányán. Frank Sinatra szellemiségét idézte meg a fiatal énekes, aki vendégül hívta Stéphanie Schlessert és Papp Attilát duett, s szólószámokra, Horváth Tamás trombitást, táncosokat, valamint a műfaj kiemelkedő magyarországi zenekarát, a Stúdió 11 Ensemble formációt.