Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Amatőr színházak fesztiválja

| Munkatársunktól | Kultúra

Első alkalommal rendezik meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24. között.

A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mel­­lett szerbiai magyar, Srí Lan­­ka-i, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoznak be.

Pataki András, a Soproni Pe­­tő­­fi Színház igazgatója, a fesztivál életre hívója elmondta: hiánypótlásként szervezik meg a rendezvényt. A rendszerváltozás után ugyanis hanyatlottak, majd lassan megszűntek az országban az olyan amatőr és alternatív színházi találkozók, amelyek nemzetközi kitekintést nyújtottak. Ő három éve a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fesz­­­­ti­­váligazgatója, amely a Kár­­­­­­­pát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr fesztiváljává nőtte ki magát. Tapasztalata szerint nagyon erős és jelentős tömegbázis áll az amatőr és alternatív színházi mozgalmak mögött. Erre alapoz­va gondolta úgy, hogy Sopron a földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, a kultúrák fontos találkozási pontjaként színes fóruma és otthona lehet a Progress Sopron fesztiválnak. Ebben partnere volt a városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, a támogatásukkal va­­­lósul meg most a találkozó, amelyet kétévente rendeznek meg. A versenyprogramban szereplő produkciókat nemzetközi kitekintéssel bíró színházi és filmes szakemberek értékelik és díjazzák.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a magyar dráma napja tiszteletére érkezik a Zrínyi Ilona című előadás a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriából, a házigazda soproni színház pedig két produkcióval, Visky András Megöltem az anyámat és Gogol Egy őrült naplója című előadással vesz részt off-programként a találkozón, ahová érkezik a komlói Súgólyuk Színház Furcsa pár cí­­mű darabja is.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...