Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alkotó lélekröptetés
A Soproni Képzőművészeti Társaság tagjai lelkesen vettek részt a művészetterápiás foglalkozáson Fotó: Németh Péter

Alkotó lélekröptetés

| Madarász Réka | Kultúra

Ingyenes művészetterápiás foglalkozást tartott a közelmúltban Pintér Zsuzsa textilművész a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak.

Hét résztvevő – véletlenszerűen csupa nő – ment el Pintér Zsuzsa bemutató foglalkozására. Majdnem mindenki hallott már a művészetterápiáról, és Zsuzsát is ismerték mindannyian. A bevezető beszélgetést ellazításképpen spirális mandalakörök rajzolása követte. A mozdulatok monotonitása már önmagában képes volt elröpíteni a rajzolók lelkét. A zene- és vershallgatással fűszerezett relaxáció után jött a főalkotás: montázstechnikával dolgozott mindenki. 

– A foglalkozások az évszakra való ráhangolódáson keresztül segítik a mindennapjainkat – mesélte Zsuzsa. – A tél és tavasz közötti átmenet mindig nagyon nehéz, mert nem egyszerű elengedni azokat a dolgokat, amelyek kötnek bennünket. Ha viszont ezt nem tesszük meg, a szívünkben és a lelkünkben nem tudunk helyet csinálni az újnak.

A montázstechnikával készült művek is árulkodtak arról, hogy ki hogy van a változással. A művészetterápia arra inspirál, hogy meg merjük tenni, amihez egyébként nem lenne bátorságunk, miközben magunkról és egymástól is tanulunk.

– Számomra az volt az egyik legérdekesebb része a néhány órának, amikor elmondhattuk a gondolatainkat egymás alkotásairól – osztotta meg velünk tapasztalatait Szabó Katalin képzőművész. – Az ellazulás azért is volt fontos, mert így rá tudtunk találni a saját középpontunkra, és a belsőnk vezette a kezünket. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...