Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ajándék az élettől
A debreceni előadás után a dESZKa Társulat és a közönség egy része – a Varázsszavak itt, valamint a korábbi tíz bemutatón is hatalmas sikert ért el

A dESZKa Társulat előadása a szeretet erejéről szól

Ajándék az élettől

| Huszár Judit | Kultúra

Elvarázsolták a soproni fiatalok Debrecent. A dESZKa Társulat Varázsszavak című előadását kétszer mutatták be a 21. Debreceni Őszi Fesztivál keretében, mind a kétszer telt ház előtt, óriási sikerrel.

Kétszer 1200 néző, álló, szűnni nem akaró taps – röviden így sikerült a soproni dESZKa Társulat debreceni bemutatkozása. Már az is nagy elismerés volt, hogy meghívták az amatőr társulatot a cívisváros egyik jelentős fesztiváljára, ugyanakkor azt az alkotók sem gondolták, hogy ekkora érdeklődés övezi majd az előadást.

– Először azt gondoltuk, hogy a 300 fős terem elég lesz, talán sikerül megtölteni – meséli Betuker Botond, a társulat vezetője. – Aztán amikor négy nap alatt rengeteg jegy elfogyott, átrakták a szervezők a darabot egy nagyobb terembe. Másfél hét alatt az 1200 jegy is elkelt, így jött az ötlet, hogy tartsunk két előadást.

A Varázsszavak a jegyeladásban megelőzött olyan professzionális csapatokat, mint például a Csik zenekar, a Brains vagy a helyi szimfonikusok.

– Egyszerre volt ez óriási megtiszteltetés és óriási teher – folytatja Botond. – Az az egész társulatnak egy életre szóló élményt adott, amikor az előadások végén az 1200 néző egyszerre ugrott fel és tapsolt. Nekünk ez jutalomjáték volt, ajándék az élettől!

Mint arról lapunk 2018. április 4-i számában írtunk, a Varázs-

szavak című musical a Holt költők társasága című regény alapján készült a Kowalsky meg a Vega dalaival. Közel negyvenfős csapat (diákok, pedagógusok és a zsirai fogyatékosok otthonának lakói) részvételével jött létre az előadás, amelyet először áprilisban mutattak be Sopronban. A társulat eddigi produkcióitól abban különbözik, hogy Betuker Botond maga írta a darabot, így egy új musical született. És hogy mi is a mondanivaló? A Varázsszavak tele van közhelyekkel: a szeretet erejéről szól, a segítségnyújtásról, arról, hogy próbáljunk meg örülni a legkisebb dolgoknak is, használjuk ki a lehetőségeket. Közhelyek, amelyekről beszélni kell!

– A debreceni előadás óta naponta két–három felkérést kapunk – zárja Botond. – Úgy érzem, most ért a csúcsra a Varázsszavak, talán ez az alkalmas pillanat, hogy elbúcsúzzunk a darabtól. A szereplők nagy része érettségi előtt áll, vagy már el is ment Sopronból továbbtanulni, így a dESZKa Társulat átalakul. Természetes folyamat ez, lehetőséget teremt valami új megalkotására. A terveim szerint az új darab kapcsolódik majd a Varázsszavakhoz, tekinthető egy fajta folytatásának. Engem a siker arra ösztönöz, hogy még nagyobb alázattal dolgozzak tovább! 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...