Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adventi tárlat

Adventi tárlat

| Madarász Réka | Kultúra

Vasárnap délelőtt megnyílt a Soproni Képzőművészeti Társaság adventi tárlata, az esemény – mint minden évben – a Soproni Füzetek éves számának a bemutatója is volt.

Az irodalom és a képzőművészet ünnepélyes találkozásának második alkalommal adott otthont a Liszt-központ Munkácsy terme.

A köszöntők sorát a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke, dr. Hegyi Ferenc kezdte, aki kiemelte, ezekben az időkben felértékelődnek a helyi művészek munkáit bemutató ünnepélyes összejövetelek.


Ezután dr. Farkas Ciprián méltatta a soproni szellem alkotóelemévé vált kulturális seregszemlét. – A soproni adventi tárlat festményei új világokat nyitnak meg előttünk, az irodalom pedig a gondolatok erejébe vezet vissza bennünket. Mindkettő élmény, mindkettő többé teszi az embert – mondta a polgármester.

A Soproni Füzetek 2022-es számát az irodalmi antológia főszerkesztője, dr. Zentai László mutatta be, megemlékezve az alapító főszerkesztőről, Sarkady Sándorról és a kiadóról, Bősze Balázsról. A Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, Jakabné Tóth Márta megnyitó beszédében hangsúlyozta: az idei jubileumi tárlat is, ugyanis 125 évvel ezelőtt éppen december 5-én nyílt meg a társaság elődjének, a frissen alakult Soproni Képzőművészeti Körnek az első kiállítása.


Az adventi tárlaton Sopron egyik legrégibb, aktívan működő civil szervezetének 41 tagja 86 alkotáson keresztül mutatja be, mit jelent számára az ünnep. A 125. évforduló tiszteletére a tárlat kiegészült a múlt század néhány elismert soproni képzőművészének alkotásaival is.

A kiállítás december 18-ig látogatható naponta 10 és 12, illetve 14 és 17 óra között.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...