Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A világháború képei
Simon Elemér gyűjtéséből: romokban a franciaországi Rethel település temploma Forrás: Soproni Levéltár

A világháború képei

| P. Horváth László | Kultúra

A maga nemében egyedülálló és hiánypótló könyv jelent meg a Soproni Levéltár gondozásában: Simon Elemérnek, Sopron megye egykori főispánjának az első világháborút bemutató kétszáz fotóját rendezték egy kötetbe.

„A Soproni Levéltár a Nagy Háború 100. évfordulója alkalmából egy egyedülálló dokumentumgyűjteményt jelentetett meg” – írta a könyv előszavában Dominkovits Péter, a levéltár vezetője. A megjelent gyűjtemény Simon Elemér, Sopron megye főispánja első világháborús, a levéltárban őrzött fényképalbumaiból egy kétszáz darabos, eddig publikálatlan válogatás. A fotókon keresztül speciális perspektívából, a Magyar Vöröskereszt tábori főmegbízottjának, a szolgálaton kívüli honvédhuszár hadnagyként szolgáló Simon Elemér látószögéből ismerhetjük meg a nagy háború különböző hadszínterein zajlott harci cselekményeket, a háború által érintett területek (elsősorban Galícia és az egykori Oroszország–Lengyelország) polgári hátországát, a szétdúlt településeket, a természeti és épített környezetet, valamint a katonák mindennapjait.  

„A Simon Elemér a Nagy Háborúban” című könyv fotóin keresztül bepillanthatunk a Magyar Vöröskereszt keretei között tevékenykedő orvosok, nővérek, tisztek és katonák háborús, valamint humanitárius tevékenységébe is. Megrázó képek érzékeltetik a világégés pusztításait és szörnyűségeit, a sebesült katonák szenvedéseit.

A kötetben közreadott fényképeket Balla Tibor alezredes, hadtörténész válogatta, valamint a képaláírásokat is ő készítette el.


Simon Elemérről: A Sopronban született dr. vitéz Simon Elemér (1875–1954) 1922 és 1935 között Sopron vármegye főispánja volt. 1921–25-ig töltötte be a Magyar Vöröskereszt főgondnoki tisztét, ezt követően 1922-től 1944-ig elnökölte a szervezetet. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...