Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tánc szépíti a lelket
– A tánc egy igazi életforma, ha az ember rendszeresen űzi, akkor kiapadhatatlan örömforráshoz jut – nyilatkozta a tánc világnapja alkalmából Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője Fotó: Sop

„Soha sem késő valamilyen táncot elkezdeni”

A tánc szépíti a lelket

| Köves Andrea | Kultúra

A tánc az élet esszenciája – vallja Demcsák Ottó koreográfus, a Sopron Balett vezetője. Április 29-e a tánc világnapja, amikor kiemelt figyelem fordul a művészeti ág felé.

– A tánc bármelyik formája – a néptánctól kezdve a társas vagy éppen show-változaton át a balettig – számos jótékony hatással ajándékozza meg művelőjét – mutatott rá Demcsák Ottó a tánc világnapja alkalmából. – Köztudott, hogy mindenfajta mozgásnak számos pozitív élettani hatása van a szervezetünkre. A tánc számomra a legkomplexebb mozgásforma, amely a zene, a mozgás, az emberi lélek összefonódását adja. Tagadhatatlan, hogy elfogult vagyok a tánc minden egyes formájával szemben, hiszem azt, hogy személyisége alapján mindenki megtalálhatja a neki tetsző változatot. Csodálatos, hogy soha sem késő valamilyen táncot elkezdeni, még a szép korban is megtalálható az a formája, ami nem igényel túlzott fizikai megterhelést. A tánc egy igazi életforma, ha az ember rendszeresen űzi, akkor kiapadhatatlan örömforráshoz jut, a tánc meglátásom szerint lélekszépítő tevékenység.

A művész szerint a mostani korlátozások közepette különösen nagy segítséget nyújthat a tánc. Bár most nincsenek nagy terek a műveléséhez, de az otthonokban is felszabadult pillanatokat okozhat, ha valaki a kedvenc zenéit hallgatva „ösztöntáncol”. Mint fogalmaz: érdemes szabadon engedni a fantáziánkat, és hagyni, hogy a zene diktálja a mozdulatokat, ezzel a belső feszültséget, a stresszt csökkenhetjük.

– A tánc akár párterápiának is kitűnő lehet – mesélte Demcsák Ottó. – Egy személyes példám is van minderre. Egy házaspár a baráti körömből elérkezett ahhoz az élethelyzethez, hogy a gyerekeik tizenévesen már javarészt önállóan élték az életüket, sok-sok év után elvileg több idejük maradt egymásra. Ezzel nem is olyan egyszerű hirtelen mit kezdeni. Javaslatomra beiratkoztak egy táncklubba, és ez a közös élvezettel teli időtöltés nagyon jót tett a kapcsolatuknak.

A tánc a gyerekeknek is sokat ad, így érdemes valamelyik formáját akár már óvodás korban is kipróbálni. Demcsák Ottó ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy csak akkor táncoljon egy gyerek, ha kedvet érez hozzá, az erőltetéssel inkább ártunk, mint használunk. A tánc bármely stílusa erősíti a gyerekek testtudatát, önismeretét, fizikai állóképességét.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...