Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szeszélyes január
Kiss Márton észlelőhálózati koordinátor folyamatos méréseket végez a kuruc-dombi meterológiai állomáson Fotó: Németh Péter

Volt olyan év, amikor Péter–Pálkor végeztek már a gabona aratásával

A szeszélyes január

| Munkatársunktól | Kultúra

Bár hétvégén leesett az első idei hó, január elején az átlaghőmérséklet 5 fokkal magasabb volt az ilyenkor megszokottnál. Sopronban nem példa nélküli, hogy enyhe idővel kezdődik a tél.

– Az enyhe decemberi időt folytatta január első hete is. A hőmérséklet több mint öt fokkal magasabb volt az átlagnál, és a legalacsonyabb hőmérséklet is csupán -0,3 fokot ért el – kezdte Kiss Márton észlelőhálózati koordinátor.  – Ugyanakkor 10 fok feletti hőmérsékletet sem mértünk, a ködös–nyirkos időnek köszönhetően. A hónap elején, hatodikán azonban egy soproni melegrekord dőlt meg. 1975-ben a kurucdombi állomáson 16,7 fokot rögzítettek, s ezt múlta felül a Somogy megyei Babócsán mért 17,4 fok.


A januári tavasz nem példa nélküli, 2015-ben január 10-én Fertőrákoson 19,7 fokot mutattak a műszerek, de 2007-ben is előfordultak 17–18 fokos értékek. 2002-ben tavaszi idővel búcsúzott a január: 30-án Kapuváron 18.4 fokot jeleztek  a hőmérők. De nemcsak mostanában ilyen „bolond” az idő: 1921-ben Sopronban 15 fokban szilvesztereztek.


Kiss Márton hozzátette, ha még régebbre nézünk, akkor is találunk enyhe januári példát. Sopronban 1442 végén és az 1443. év elején jóformán nem volt tél. Az egész időszakban dolgozni lehetett. Nem fagyott, a föld nem vált keménnyé. Márciusban az erdő zöldellett, és Péter–Pálkor már mindent learattak.

Érdekesség Európából

1185–86 tele Európában annyira szelíd volt, hogy januárban már a fák virágoztak, februárban fészkeltek és tojtak a madarak, és az almák már diónyi nagyságúra megnőttek. Május folyamán Thüringiában az aratást befejezték, augusztusban már a szüretnek is a végére jártak – olvasható Réthly Antal: Időjárási események és elemi csapások Magyarországon 1700-ig című könyvében.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...