Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni bor legnagyobb ünnepe
A három nap alatt sokan megkóstolták a soproni borokat, ahogy az ínycsiklandó ételeket is. Népszerűek voltak gyermekprogramok, valamint a koncertek is.Fotók: Filep István

„Turisztikai szempontból is fontos a rendezvény, kellemes kikapcsolódás”

A soproni bor legnagyobb ünnepe

| Munkatársunktól | Kultúra

Három napig a borászoké és a helyi boroké volt a főszerep Sopron belvárosában. A szeszélyes időjárás ellenére népszerű volt a soproni borünnep, az esti koncerteken rengetegen tomboltak, de sokan részt vettek a családi programokon is.

Már pénteken délután folyamatosan érkeztek az emberek a soproni Várkerületre és a Fő térre – a hagyományoknak megfelelően idén is elsőként Sopron Város Fúvószenekara adott koncertet a borünnepen, népszerű slágereket is játszott.

– Sopronban a bor a kultúránk és az identitásunk része – hangsúlyozta az ünnepi megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester. – Nekünk, soproniaknak az a közös dolgunk, hogy az országban minél többen azt gondolják, hogy a soproni borok kiválóak. Ezek a programok is ezt a célt szolgálják.

A megnyitón Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke, valamit az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni Legációjának tagjai is részt vettek. Itt hirdették ki, hogy melyek lettek Sopron város borai. Vörösbor kategóriában az Iváncsics Pincészet 2020-ban palackozott soproni kékfrankosának ítélték a rangos elismerést, a Stubenvoll pince SPRN 2023-as roséja, fehérek közül pedig a Bónis-Reitter borászat 2023-as soproni zenitje lett a város bora. Mindhárom borászat büszke az elismerésre.

– Idén új technológiát, az egész fürtös préselést alkalmaztunk, úgy látjuk, hogy a végeredmény a szakmának és az embereknek is elnyerte a tetszését – mondta Bónis Péter.

– Nagyszerű érzés, most néztem meg az eredményeket, hogy 2021-ben is a miénk lett az év vörösbora, és akkor is kékfrankossal nyertünk, ami számomra külön öröm – fogalmazott Iváncsics Zoltán.

– A borünnep az egész város ünnepe, de különösen a miénk, borászoké, hiszen ez az első nyári fesztivál, amelyen be tudjuk mutatni a borainkat – tette hozzá Orosz Csaba, a Stubenvoll Pince társtulajdonosa.

A három nap alatt sokan megkóstolták a soproni borokat, ahogy az ínycsiklandó ételeket is. – Azért jöttem ki, hogy hallgassam a fúvószenekart, mert a fiam is játszik benne, illetve megkóstolom a finomságokat. – Tősgyökeres soproni vagyok, szeretem a bort, nagyon örülök ennek a programnak, igazi kulturált ünnep ez nekünk. – Turisztikai szempontból is fontos a rendezvény, kellemes kikapcsolódást nyújtott nekünk és a vendégeinknek is. Lazítottunk, koncerteket hallgattunk, kóstolgattunk – így nyilatkoztak lapunknak a háromnapos rendezvény résztvevői.

Népszerűek voltak a Fő téren a gyermekprogramok, de sokan tomboltak például a Pannonia Allstarts Ska Orchestra, a Vad Fruttik és a Magna Cum Laude koncertjén is. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Elstartolt a szezon

Elstartolt a szezon

2024. 05. 29. | Munkatársunktól

Pörögtek a szoknyák, doboltak a csizmák hétvégén a fertőrákosi barlangszínházban – ismét fellépőkkel és nézőkkel telt meg a népszerű helyszín. Az idei...