Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A régi Sopron hangulata
Martos Gábor művészeti író és Szabó Attila, a bánfalvi fiókkönyvtár vezetője a kiállításmegnyitó előtt Fotó: Németh Péter

A régi Sopron hangulata

| Madarász Réka | Kultúra

Az emberi és művészi értékekhez, valamint a Sopronhoz való kötődés erősítése – ez a célja A régi Sopron hangulata című kiállításnak. A tárlatot pénteken nyitották meg a Széchenyi István Városi Könyvtár Bánfalvi Fiókkönyvtárában.

A régi Sopron ódon utcái, díszes házai, természeti értékei elevenednek meg a bánfalvi könyvtár falain december 18-ig. A kiállítás része a „Bánfalvi könyvtári esték” című sorozatnak, melyet azért hívtak életre, hogy az irodalom mellett a képzőművészet is helyet kapjon az intézmény kulturális kínálatában. 

– A hűség városának ebben a fiókkönyvtárában úgy lehetek hűséges Sopronhoz, ha újból és újból bemutatom azoknak a festőknek, képzőművészeknek az életművét, akik a városhoz való hűségnek, kötődésnek a legszebb példáit adják – mondta Szabó Attila, a fiókkönyvtár vezetője. – A felnövekvő generáció rengeteg képviselője – ovisok, iskolások – járnak hozzánk. Hogyan tudnak ők sopronivá válni? Ha a város varázsa, szellemisége magával ragadja őket. Ha a soproniság régi hangulatát vissza tudjuk adni a képeken keresztül, azzal nagyban elő tudjuk segíteni, hogy a fiatalok, illetve az ide költözők soproniakká váljanak.

A fiókkönyvtár vezetője azt tartaná optimálisnak, ha lenne egy városi képtár, amelybe régi képzőművészeink alkotásai – közkinccsé válva – vándorolnának. Képtár híján azonban tárlatokon szemlélhetjük meg ezeket. A régi Sopron hangulata című kiállításon Soproni Horváth József, Sterbenz Károly, Fangh Dezső, Háry Gyula, Kokál Károly, Csipkés Kálmán, Mende Gusztáv, Mühl Aladár, Wosinski Kázmér, Szarka Árpád munkái segítségével kerülhetünk az egykori Sopron bűvkörébe. A tárlatot Martos Gábor művészeti író nyitotta meg, közreműködött Fodor Gábor fuvolaművész.

– A művészet maradandó érték, melyre büszke lehet az a település, amely művészei alkotásait bemutatja – tette hozzá a bánfalvi fiókkönyvtár vezetője. – A művészetszeretet nem születik velünk, hanem – ha érzékenységünk van rá – kialakulhat. Ezt szeretnénk segíteni a tárlattal.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...