Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A reformáció ötszáz éve
Pelikán András és Tóth Károly lelkész kiszögezi a mai 95 pontot az evangélikus templom kapujára Fotó: Leczovics Zsolt

A reformáció ötszáz éve

| Bertha Ágnes | Kultúra

Október 31-én ünnepelte az evangélikus egyház – és vele a protestánsak világszerte –, hogy 500 évvel ezelőtt Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes Witten­bergben kitűzte 95 pontját. Az év­­fordulóra Sopronban istentiszteletekkel, koncerttel, kulturális műsorokkal emlékeztek meg.

Szombaton a reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Fidelissima Vegyeskar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők az evangélikus templomban: Händel Messiását adták elő a Müncheni Nemzetközi Kórusegylet kamarakórusával és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral közösen. Ezt megelőzően, pénteken különleges, elemlámpás tárlatvezetésen ismertették meg a látogatókat az evangélikus múzeummal. Vasárnap újbori úrvacsorai és családi istentiszteletet rendeztek a református templomban, melynek keretében leleplezték a reformáció 500. évfordulójára emlékeztető márványtáblát.


A reformáció emléknapján, október 31-én kétnyelvű zenés áhítatot tartottak Luther életét feldolgozó színielőadással az evangélikus templomban, majd a református-evangélikus közös istentiszteletet a református templomban, ahol Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök hirdetett igét.
Egy évvel ezelőtt Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet, ezáltal csatlakozott a 12 ország 52 települését magában foglaló hálózathoz, melynek Magyarországon városunk mellett Sárvár és Debrecen is tagja lett.


Az egyéves ünnepségsorozat részeként Sopronban tavaly októberben A megújulás lendülete címmel nyílt fotókiállítás. A tárlaton a Reformáció Emlékbizottság által kiírt fotópályázatok legjobb alkotásait láthatták az érdeklődők. Idén szeptemberben a Soproni Evangélikus Egyházközség, a Soproni Református Egyházközség, valamint a város önkormányzata „A reformáció 500 éve” címet viselő rendezvénysorozatot szervezett. A kon­­ferencián az előadók egyebek mellett a lutheri reformáció törekevéseiről és a nyugati egyház megújításáról is értekeztek.


Luther 1517. október 31-i fellépése után Sopronban jelent meg először a reformáció Magyarországon: a feljegyzések szerint már az 1520-as években lutheri szellemben prédikáltak a városban. Emellett Sopronban alakult meg az első hazai evangélikus hitközösség is, a szervezett gyülekezet 1565-ben jött létre.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...