Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A levegő akrobatái
A légtánc világába a soproni nézők már több rendezvényen is belekóstolhattak. Fotók: Archív

A trükkök nagy erőnlétet és koncentrációt igényelnek

A levegő akrobatái

| Köves Andrea | Kultúra

A légtánc a mozgáskultúra egyik leglátványosabb, legizgalmasabb válfaja, amelybe az elmúlt években a soproni közönség is bepillantást nyerhetett Duics Diána edző, oktató és tanítványai produkcióinak köszönhetően.

Fizikai erőt igénylő, akrobatikus elemekkel átszőtt, elegáns, légies sport – röviden így lehet jellemezni ezt a cirkuszok világából indult, Sopronban is egyre népszerűbb mozgásformát. Duics Diána közel tíz évvel ezelőtt fedezte fel a sportág szépségét, mint mesélte, az akkor már évek óta testépítő–fitnesz-, aerobikedzőként tevékenykedő sportszakember figyelmét egy kellemetlen állapot irányította a légtorna felé.

– Egy szédüléses megbetegedéssel küszködtem, és hiszek a mozgás gyógyító erejében, ekkor találtam rá az aerial jógára, ennek során „selyemhintát”, azaz hammockot használunk a test súlyának megtámasztására – kezdte Duics Diána. – Hihetetlen, de segített rajtam, hogy lógtam fejjel lefelé. Ez után láttam meg az eszközben rejlő lehetőséget, azt, hogy egyre magasabban lehet vele dolgozni, így jutottam el a légtáncig. Kezdőbb szinten a két ponton felfüggesztett hammockot ajánlom, majd sok-sok gyakorlás után jöhet az aerial silk, azaz a felfüggesztett speciális selyem levegőakrobatikai eszköz, melyen a különböző hajlékonysági és erőelemek mellett leforgásokat és zuhanásokat gyakorlunk.


A különös varázsú légtánc világába a soproni nézők már több rendezvényen is belekóstolhattak, hiszen Dia és tanítványai rendszeres vendégei a Tündérfesztiválnak, illetve az őszi Kult rendezvénysorozatnak. A magas színvonalon összeállított, a programok tematikájába illeszkedő produkciókat hónapok kemény munkája és gyakorlása előzi meg. A szakember izgalommal keresi, tervezi az adott korszakhoz illő zenéket, látványelemeket, kosztümöket, koreográfiát.

Vajon mi minden kell ahhoz, hogy valaki sikerélményt éljen meg a légtánc területén? Mint az edző kiemelte: a nyolcéves kortól kezdhető mozgásformában az oktatás fokozatos, egymásra épülnek az egyre nehezebb technikai elemek, melyek mellett nagy hangsúlyt kap a biztonság, az erőnlét és a hajlékonyság fejlesztése. A trükkök, a mozdulatok nagyon könnyednek és légiesnek tűnnek a nézők számára, ám nagy erőnlétet és koncentrációt igényelnek. Bár nem a versenyezés motiválja elsősorban a Dia Aerial Stúdió tagjait, ám büszkék arra, hogy az idei nagyszabású légtornafesztiválon a Magyar Nemzeti Cirkuszban sikerült két bronzérmet kiérdemelniük. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...