Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A költő visszatért
Petőfi Sándor őrbódéja előtt Papp Attila szavalta el a költő Ivás közben című versét. Fotó: Filep István

A költő visszatért

| Huszár Judit | Kultúra

Kiállították Petőfi Sándor őrbódéjának másolatát a Liszt-központnál, ezzel indította útjára a soproni Petőfi emlékévet a Pro Kultúra.

2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig tart hivatalosan az országos Petőfi emlékév. A programok apropóját az adja, hogy a híres költő születésének 200. évfordulója lesz január elsején. Az emlékévhez csatlakozott a Pro Kultúra is. Sopronban nem véletlenül tartották szeptember 6-án az első rendezvényt.

– 1839. szeptember 6-án azért érkezett Sopronba Petőfi (Petrovics) Sándor, hogy beiratkozzon az evangélikus líceumba, de nem vették fel – kezdte Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa. – Dacból katonának állt, és hat év szolgálatot írt alá. Az őrbódéja a most felállított másolattal szemben, a Széchenyi tér túloldalán állt, ahol erre tábla is emlékeztet.

– Sopronban mi Petőfit magunkénak érezzük, róla kapta a nevét a színház, a tér is – folytatta dr. Ragány Misa, a kulturális intézmény igazgatója. – Egész évben számos olyan programot szervezünk, amely Petőfi Sándornak állít emléket, ezekkel leginkább a fiatalokat szeretnénk megszólítani.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Készülnek a Petőfi-emlékévre, Soproni Téma, 2022. június 8.), az őrbódét a Handler-technikum tanulói festették le, az oldalán pedig mostantól hetente más-más Petőfi-vers „őrködik”. A költeményeket a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjai cserélik.

Az avatáson közreműködött az Eötvös-középiskola Nyolcadik óra nevű zenekara, valamint Papp Attila színművész. A rendezvényen megkoszorúzták Petőfi emléktábláját, majd a vendégek megkóstolhatták a Kossuth- és Dömötöri kifli nevű finomságokat.

Az emlékév a KultPETŐFI című belvárosi családi rendezvénnyel folytatódik szeptember 25-én: a szervezők azt kérték, hogy a középiskolás fiúk addig növesszenek bajszot, ugyanis a programon bajuszbajnokságot is rendeznek.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...