Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A képzőművészeti társaság zárókiállítása
Fotó: Leczovics Zsolt

A képzőművészeti társaság zárókiállítása

| Munkatársunktól | Kultúra

Sopronban immár másodszor tartották meg a Nemzetközi Alkotótábort, amelynek záróeseményeként egy kiállításon is bemutatták az elkészült műveket a művészek.

A Soproni Képzőművészeti Társasággal közös együttműködésben került megrendezésre a 2. Nemzetközi Alkotótábor Sopronban, amely 2017. július 13 és 23 között zajlott városunkban Sz. Nagy Sándor festőművész, restaurátor műtermében.  

A tábor idei választott témája az EXPERIMENTÁLIS (kísérletező) FESTÉSZET, azon belül is „A természet az inspiráció leggazdagabb forrása“ Csontváry cédrusa és más fák című alkotói irányvonal volt. 

A tíz napos táborban, melynek vezetői Szabó Katalin és Cervenka Gerhard voltak, igazán remek alkotások születtek, melyeket a zárónapon egy kiállítással koronáztak meg a Várkerület Galériában. 

A kiállításmegnyitón Tóth Éva, Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője mondott köszöntőt, aki a város elismerését és köszönetét tolmácsolta azzal kapcsolatban, hogy egy újabb kulturális esemény gyűjtötte egybe Sopron művészetkedvelő közönségét a Soproni Képzőművészeti Társaság kiállítóhelyén, ezzel is öregbítve városunk kulturális és művészeti hírnevét.   

Emlékeztetett arra, hogy a 120 évvel ezelőtt alakult Soproni Képzőművészeti Kör olyan hagyományokat és egyben rangot képvisel, amelynek méltó folytatója a mai Soproni Képzőművészeti Társaság, és amely visszaköszön rendezvényeiben. 

Tóth Éva rámutatott arra, hogy a város maga - természeti környezetével és épített örökségével - inspirál és alkotásra ösztönzi a tehetséges, a szépre érzékeny alkotókat, ami alkalmassá teszi a helyet képzőművészeti táborok helyszínének. 

Mindezekre alapozva, a nyári alkotótáboroknak eddig is volt előzménye és hagyománya az elmúlt évek során. Ezek az alkalmak a közösségi együttlét, a tapasztaletcsere, az egymás munkáival való ismerkedés által inspirálják az alkotókat, másrészt alkalmai annak, hogy az ideérkezők Sopron értékeit felfedezzék. 

Mindezekhez az alkotók kreativitása is hozzáadódik, úgy, hogy a közösséget gyarapító művek születnek, miközben a város, a közösség a mai kiállításmegnyitókhoz hasonló eseményekkel gazdagodik, értékes közösségi együttlétekkel és mindez színesíti és gazdagabbá teszi a város kulturális életét.

A képviselőasszony zárszóként köszönetet mondott a szervezőknek, az alkotóknak, a kiállításnak helyet adó Soproni Képzőművészeti Társaságnak és az érdeklődő közönségnek. 

A közel harminc alkotást felvonultató kiállítás megnyitón a táborban végzett alkotói munkát összegezte Szabó Katalin és Cervenka Gerhard táborvezetők valamint az alkotói munkával kapcsolatos észrevételeit Sz.Nagy Sándor festőművész, restaurátor osztotta meg a résztvevőkkel.  

A kiállításmegnyitón közreműködött Fodor Gábor fuvolaművész. 

sopronmedia.hu

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...