Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jelzőoszlopok fénye
– Azt remélem, hogy képeim nézőiket saját belső csendjük megtalálásához és azon túl minden létező Teremtőjéhez segítik – mondta Kovács-Gombos Gábor Fotó: Griechisch Tamás

Kovács-Gombos Gábor művei a lélek gyógyítását segítik

A jelzőoszlopok fénye

| P. Horváth László | Kultúra

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Ideje egy részét Budapesten, a másik részét pedig Sopronban tölti Kovács-Gombos Gábor. A festőművész napjai sűrűek, ugyanis a fővárosban kiállításokon szerepel, tartja a kapcsolatot a művésztársaival, alkot, városunkban pedig a Soproni Egyetemen oktat, vizsgáztat, könyvet ír, fest, készül a tárlataira. A kettő között arra is volt ideje, ereje, hogy Győrben, a Triangulum Galériában állítson ki a zömében az elmúlt egy évben készült alkotásokból. 

– Festészet közben egy konkrét bibliai állítást, szöveget szeretnék a képeken keresztül újrafogalmazni – mondta lapunknak soproni otthonában Kovács-Gombos Gábor. – „Állíts magadnak útjelzőket, helyezz el magadnak jelzőoszlopokat! Irányítsd szívedet a kiépített útra!” – figyelmeztet Jeremiás próféta. Munkáim ilyesféle fénylő útjelzők kívánnak lenni. Küszöbök, átjárók, amelyek megnyitják mindennapi világunk tereit a transzcendens felé. Azt remélem, hogy képeim olyan meditációs objektumként teljesíthetnek szolgálatot, amelyek mindenkori nézőiket saját belső csendjük megtalálásához és azon túl pedig minden létező Teremtőjéhez segítik. Ha a nézők, a befogadók nem vásznat és festéket, nem mértani formákat és homályos foltokat látnak, hanem felismerik a képekben rejlő végtelen teret, a zárt kertet, a csillagot, a templomhajót, a szentélyt, akkor már bent is vannak a mindent elborító fényesőben, és a felülről harmatozó egek alatt állva talán tisztábbnak, jobbnak és boldogabbnak érzik magukat.

Kovács-Gombos Gábor műveiből a közelmúltban egy újfajta tárlatot is berendeztek Sopronban. Így mesélt minderről: „A gyógyközpont pszichiátriai osztályán működő addiktológiai rehabilitációs részlegen állandó kiállításon láthatóak festményeim kópiái. A művek itt nem csupán esztétikai célokat szolgálnak, hanem a gyógyítás részei is lehetnek. Ezzel teljesült az a régi vágyam, hogy a festményeimmel a lélek gyógyítását segíthetem. Köszönet illeti ezért a tárlat kurátorát, Csizovszki Sándor addiktológiai szakembert és Gerencsér Tamás grafikusművészt. Külön öröm számomra, hogy ezeken a falakon fiam, Kovács-Gombos Dávid festőművész műveiről készült fotók is láthatóak.”.

– Már fényképezésre és szállításra várnak a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége Székházában azok a festményeim, melyek januártól németországi tárlatok szereplői lesznek – tette hozzá. – Közben készülök a jövőre Manfred Karsch és Hajdú László művészkollégáimmal közösen az Érdi Galériában rendezendő kiállításra is. Erről egy könyv is megjelenik majd.

S végezetül ejtsünk szót egy másik soproni vonatkozásról is: – Szeptembertől Gergácz Berta (a művész fájdalmasan korán elhunyt felesége – a szerk.) műveit tartós letétként bocsátottam a Benedek Elek pedagógiai kar rendelkezésére, és örömmel rendeztem meg belőlük az állandó kamaratárlatot – zárta ­Kovács-Gombos Gábor.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...