Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hűség évada a színházban
Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra igazgatója, Katona Imre rendező és dr. Farkas Ciprián polgármester az évadhirdető sajtótájékoztatón Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Farkas Ciprián: „A város polgársága mindig is kényes, egyúttal jó ízlésű volt”

A hűség évada a színházban

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A magyar kultúra napjának előestéjén hirdette meg a 2020/2021-es évad programját a Petőfi Színház. 14 darabbal készülnek, amelyből felnőtt bérletben négy nagyszínházi, egy balett- és egy kamaraszínházi előadás lesz.

Az 1921. december 14-én Sopronban tartott népszavazás századik évfordulója alkalmából a hűség évadát hirdette meg a Soproni Petőfi Színház.

– Sopronban a művészetek és a kultúra iránti elkötelezettség évszázadokra nyúlik vissza – kezdte a jövő évadot ismertető sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián polgármester. – A város polgársága mindig is kényes, egyúttal jó ízlésű volt, meggyőződésem, hogy jelenleg is az, így az elvárásoknak nem könnyű megfelelni, ezzel együtt úgy gondolom, hogy ezt a magas mércét a színház társulatának sikerült megugrania. Elnézve a jövő évad műsortervét, amikor is a népszavazás, a civitas fidelissima centenáriumát ünnepeljük, meggyőződésem, hogy ez az igényesség folytatódni fog.

A színházi világnapon, 2021 márciusában lesz a bemutatója Németh László Széchenyi című történelmi drámájának Csiszár Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rendezésében. Az Eucharisztikus Kongresszus gondolatiságából táplálkozik Katona Imre: Isten komédiása című misztériumjátéka, mely Szent Ferenc életét dolgozza föl.

– A darabban monumentális konfliktusok jelennek meg, melynek során egy tiszta lélek megütközik a közönséges világgal úgy, hogy azon sikerül változtatnia, miközben ebbe önmaga, Szent Ferenc, testileg belerokkan, de felmagasztosul – adta meg az évad egyik izgalmas ősbemutatójának drámai ívét a szerző, Katona Imre.

Somogyváry Gyula: És mégis élünk című regényéből készült táncjátékot Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész koreográfiájával és rendezésében láthatja majd a teátrum közönsége a Sopron Balett előadásában.

– Hubay Miklós: Római karnevál című színpadi játéka Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház örökös tagjának, az „örök Évának” állít emléket, akit az 1950-es években egy méltatlan koncepciós perben tönkretettek. A darab az ő sorsán keresztül mutatja be annak a sok-sok ezer embernek a történetét, akiket a kommunista rendszer kisemmizett és tönkretett – fogalmazott a darabot színpadra állító Pataki András.

A felnőtt bérletben ezeken kívül még két nagyszabású zenés előadás lesz látható: Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című revüoperettje, valamint az évad befejezéseként Eperjes Károly rendezésében a Chicago című musical.

A középiskolás bérletben a fentieken kívül szerepel Goldoni: Mirandolina című komédiája, a felső tagozatosok bérletében A padlás című musical, valamint a Fehérlófia című táncelőadás. Az alsó tagozatosok, illetve az óvodások bérleteikben három–három darabot láthatnak a Petőfi Színház következő évadában.

Egyedülálló országos turné

Együtt ülünk a világfa ágán címmel verses–zenés kulturális műsort visznek felsős és középiskolás hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a tervek szerint 21 településen összesen 25 előadást tartanak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Az első állomás a soproni Cseresznyevirág Gyermekotthonban volt, a színészek, zenészek nagy tapsot kaptak a produkcióért. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...