Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A Festőköz

| Kultúra

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Várkerület Ógabona tér és az Ikvahíd közötti részét egykor Kovács szernek, később Kovácsok utcájának nevezték. Itt voltak ugyanis a soproni kovácsok műhelyei, de a kötélverők, a tímárok és az asztalosok mellett itt nyitottak üzletet a kékfestők is. A kékfestés, vagyis a kelmék egyszínűre színezése és mintázása ősi mesterség, meglehetősen vízigényes munkafolyamat, ezért telepedtek le a kékfestők az Ikva közelében, innen maga a Festőköz elnevezés is. Ezen az átjárón keresztül vitték a kékfestők vásznaikat a városi Festőházba, ahol az Ikva-patak vizét használták fel a munkájukhoz. Az 1904-ben lebontott Festőházról Kummert Lajos soproni fotós készített művészi felvételt, mellyel 1899-ben ezüstérmet nyert Nizzában. A Várkerület 9. számú ház előtti kis téren, a Festőköz bejáratánál van Soproni Horváth József (1891–1961) Munkácsy-díjas festőművész mellszobra, melyet a család és a Soproni Városszépítő Egyesület állíttatott 1992-ben, alkotója pedig Kutas László szobrászművész.


Kapcsolódó cikkek

Újévi köszöntő - videó

Újévi köszöntő - videó

2021. 01. 04. | Munkatársunktól

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar televíziós koncertjével a Sopron Balett közreműködésével üdvözli a 2021-es esztendőt január 1-én este. A nézők dr. Farkas Ciprián polgármesteri köszöntőjének részeként láthatják a korábban elkészült felvételt.

Az év ütőhangszerese: Horváth Kornél

Az év ütőhangszerese: Horváth Kornél

2021. 01. 04. | Munkatársunktól

Horváth Kornél nyerte el az év dzsessz-ütőhangszerese címet a magyarjazz.hu portál első ízben megtartott közönségszavazásán. A lövői születésű, Sopronhoz sok szállal kötődő népszerű, Kossuth-díjas zenész, a SopronDrum alapítója és művészeti vezetője örül ennek az elismerésnek és már nagyon várja, hogy jövő nyáron egy hétvége alatt három világsztár és velük együtt tizenhárom Grammy-díj érkezzen a fertőrákosi barlangszínházba az Európában egyedülálló fesztiválra.