Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A Festőköz

| Kultúra

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Várkerület Ógabona tér és az Ikvahíd közötti részét egykor Kovács szernek, később Kovácsok utcájának nevezték. Itt voltak ugyanis a soproni kovácsok műhelyei, de a kötélverők, a tímárok és az asztalosok mellett itt nyitottak üzletet a kékfestők is. A kékfestés, vagyis a kelmék egyszínűre színezése és mintázása ősi mesterség, meglehetősen vízigényes munkafolyamat, ezért telepedtek le a kékfestők az Ikva közelében, innen maga a Festőköz elnevezés is. Ezen az átjárón keresztül vitték a kékfestők vásznaikat a városi Festőházba, ahol az Ikva-patak vizét használták fel a munkájukhoz. Az 1904-ben lebontott Festőházról Kummert Lajos soproni fotós készített művészi felvételt, mellyel 1899-ben ezüstérmet nyert Nizzában. A Várkerület 9. számú ház előtti kis téren, a Festőköz bejáratánál van Soproni Horváth József (1891–1961) Munkácsy-díjas festőművész mellszobra, melyet a család és a Soproni Városszépítő Egyesület állíttatott 1992-ben, alkotója pedig Kutas László szobrászművész.


Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Kultúra a kapualjban

Kultúra a kapualjban

2020. 06. 03. | P. Horváth László

Korlátozott módon, de ismét lehet könyveket kölcsönözni a városi könyvtárból. A kezdeményezés jó lehetőség arra, hogy továbbra is olvasnivalóhoz jussanak az érdeklődő soproniak, a diákok.