Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A festészet gyógyír
Wéberné Nagykutasi Erzsébet piros ruhás nőt ábrázoló festményét sokan megcsodálták a kiállításon Fotó: Griechisch Tamás

„A mai napig megfog a természet egy-egy rezdülése”

A festészet gyógyír

| Köves Andrea | Kultúra

Wéberné Nagykutasi Erzsébet festőművész alkotásaiból nyújtott ízelítőt a Soproni Képzőművészeti Társaság idei első kiállítása. A festőművész hatodik önálló tárlata az alkotó 70. születésnapja előtt is tisztelgett.

Szín S világunk: a kiállítás címe igazán találó volt, hiszen Wéberné Nagykutasi Erzsébet sokszínű világában számos technika és téma randevúzik egymással. Az egykori gazdasági szakember számára igazi gyógyírt jelentett az alkotás felfedezése egy évtizeddel ezelőtt egy súlyos betegség leküzdése során.

– Nem győzök elég hálás lenni a sorsnak, hogy a teljesen reménytelennek tűnő helyzetből sikerült „győztesen” kikerülnöm, és rátalálhattam a festésre, amely nyugdíjas éveimet bearanyozza – mesélte az alkotó. – Kislány koromban nagyon szerettem rajzolni, aztán jöttek a gyerekek, a sok munka, elmaradt az életemből az alkotás. Terápiás céllal kezdtem el a festést, eleinte nagyon elégedetlen voltam magammal. Aztán egyszer csak belelendültem, intenzíven tanultam az alapokat Sosztarich Andrástól. Egyre-másra kóstoltam bele a különböző technikákba. Nemcsak a festés éltet, hanem a munkáimmal kapcsolatos sok-sok pozitív visszajelzés.

Ezekből bőven akadt a Szín S világunk című kiállítással kapcsolatban is, amelyen Erzsébet egy új, izgalmas arcát is megismerhették a látogatók. A tárlat a régebbi képek mellett betekintést nyújtott a karantén alatt született alkotásaiba, köztük egy megkapó, élettel teli, piros ruhás, kalapos nőt ábrázoló festményébe is, ami mágnesként vonzotta a látogatók pillantását. – Ez a lány számomra a fiatalság, a tűz jelképe, ahogy lendületesen járja az utcákat, aki a kissé megváltozott, szorongóbbá vált időszakban is hódítani indul – zárta az alkotó.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...