Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A dzsessz éltető ereje
Gayer Ferenc bőgőművész (középen) 30 éve vezeti a Budapest Ragtime Bandet

Gayer Ferenc 65 éves – ez jó alkalom a visszatekintésre

A dzsessz éltető ereje

| Köves Andrea | Kultúra

A soproni kötődésű Gayer Ferencet tüntették ki idén a rangos Máté Péter-díjjal, amely a könnyűzene és dzsessz területén szerzett kiemelkedő előadóművészi tevékenységért adományozható állami kitüntetés.

A neves bőgőművész a Budapest Ragtime Bandet vezeti 30 éve. Életét a próbák és a fellépések, illetve azok szervezése szövi át. Emellett a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, és számos egyéb művészeti projekt rendszeres szereplője, sőt saját tévéműsora is van Heti Jazz címmel. Mindemellett nem maradhat ki életéből a foci, az örömfőzések, a gombászás és a három fiúunokájával való időtöltés. A 65. születésnapját ünneplő művésznek eddig a nap 24 órája sem volt elég, most azonban nyugodt napokat él budapesti otthonában.

– A Budapest Ragtime Bandnek is sűrű volt a tavaszi és a nyári koncertnaptárja, ám az élet másképp döntött – avatott be a részletekbe a bőgőművész. – Mindez azért is érintett érzékenyen minket, mert most ünnepeltük volna a Budapest Ragtime Band 40. születésnapját, ám elfogadtuk: a jubileumi koncert nem marad el, csak kissé tolódik. Ebben a befele fordulós időszakban nagyon jóleső volt, hogy méltónak találtak a rangos szakmai díjra, de persze az átadó egyelőre csak virtuálisan történt meg.

Gayer Ferenc Sopronban töltötte gyerek- és ifjú éveit: a Széchenyi-gimnáziumba járt, a város különleges kulturális közege örök útravalót adott számára. Gyermekkorában családi és baráti indíttatásra hamar rátalált a zenélés örömére, otthonukban édesapja rendszeresen hallgatta nagy kedvenceit: a ’30-as, ’40-es évek klasszikus dzsesszzenéjét, amely őt is lenyűgözte. Barátaival zenekart is alapítottak a középiskolában, habár azóta a világ számos pontjára sodródtak, mind a mai napig figyelik egymás pályáját.

– Elérkezett a 65. szülinapom, ráadásul három évtizede állok a Budapest Ragtime Band élén, ez jó alkalom a visszatekintésre – mesélte a művész. – Együttesem azt a magas színvonalú, finom humorral átszőtt szórakoztatást képviseli, amellyel az évek múlásával is jó azonosulni. Próbáink, utazásaink fergeteges hangulatúak. Izgalmas számomra, hogy zenészként is kiteljesít az együttesben való muzsikálás, illetve menedzserként is helyt kell állnom.

A Budapest Ragtime Band tavaly nagysikerű koncertet adott a Sopron Drum keretén belül. A Liszt-központ előtt léptek fel nagyszámú érdeklődő előtt: a közönség soraiban Gayer Ferenc sok-sok egykori iskolatársa, gyermekkori barátja is élvezte a dzsesszmuzsikát.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...