Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
2018/19: a komédia évada
Az Egy éj Velencében című nagyoperettel kezdődik az idei évad Fotó: Torma Sándor

A Soproni Petőfi Színház művészei összesen tizenöt premierre készülnek

2018/19: a komédia évada

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Október 20-án az Egy éj Velencében című nagyoperettel kezdődik a Soproni Petőfi Színház évada, jelentette be a társulati ülésen Pataki András, a színházat is működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója.

Pataki András az évadnyitó társulati ülésen részletesen ismertette az évad gazdag színházi programját. – A keringőkirály 135 évvel ezelőtt bemutatott műve az idei nyáron a Fertőrákosi Barlangszínházban már szép sikert aratott, így bízunk benne, hogy a kőszínházban is meghódítja majd a soproni közönséget – fogalmazott a teátrum igazgatója. Érdekesség, hogy a 18. század Velencéjében játszódó darab zenéjét ifjabb Johann Strauss részben Sopronban komponálta.
Kiemelném még a premierek sorából Arisztophanész: A gazdagság című művét, melyet Béres László rendezésében láthat a közönség. Tudomásom szerint ebben az évadban klasszikus görög komédiát egyedül mi itt, Sopronban állítunk színpadra. Az évad egyik érdekes színházi eseménye lesz az Europaballett Sankt Pöltennel kötött együttműködésnek köszönhetően két brazil és két mexikói táncos vendégszereplésével, Demcsák Ottó rendezésében, Rovó Péter és Szakál Attila koreográfiájával A szving meg a tangó című táncjáték. Minden bizonnyal elnyeri a közönség tetszését A tied a világ című zenés társasjáték is, mellyel az Illés együttes több mint fél évszázados pályafutása előtt tisztelgünk.

Az évad részletes programja – beleértve a diákoknak szóló bérletes előadásokat, illetve a tantermi színházi darabokat – megtekinthető a Pro Kultúra által kiadott műsorfüzetben és a színház honlapján is (www.soproniszinhaz.hu).

Az évadnyitó társulati ülésen részt vett dr. Simon István alpolgármester is, aki köszöntőjében gratulált a színház vezetésének az évad gazdag és változatos programjához, és egyúttal kérte, hogy a tartalmas előadásokat minél szélesebb körben juttassák el az emberekhez. – Hangsúlyozni szeretném, hogy a színház nagyon fontos kulturális misszió is, így önök hivatottak arra, hogy egyrészt nívós előadásokkal becsalogassák a nézőket a színház falai közé, másrészt pedig hogy a beszéd kultúráját minél szélesebb körbe vigyék ki, különösen az iskolákba, az ifjúsághoz, a civil szervezetekhez, de még a közterületekre is – fogalmazott dr. Simon István.

A színház társulatától távozik Szlúka Brigitta színművész és Darija Pisminceva táncművész, érkezik viszont két fiatal színész, Demeter Helga és Marosszéki Tamás, valamint a Sopron Baletthez öt táncos, Alekszandra Balabanova, Alekszandra Tyeplih, Bogdan Holomej, Vaszilij Nyemcsinov és Rudisch Boglárka.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...