A fehér bot napja

Sopronban tapintható képekből rendeztek kiállítást A fehér bot napja  Október 15-e a látássérültek nemzetközi napja, célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a vak, alig látó, vagy csökkent látású emberek helyzetére. Magyarországon 40 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 4-6 ezer, Sopronban pedig körülbelül száz vak ember él. Küzdelmesek a mindennapjaik, amelyeket sokszor mi is – apró figyelmetlenségekkel – nehezítünk.


Bővebben...

Enyhe, csapadékos tél várható

Az idei nyár igazán forró volt, ráadásul ritkán esett az eső    Az idei nyár a tikkasztó meleg és a kevés csapadék miatt is emlékezetes marad számunkra. Egyelőre úgy tűnik, a meleg évszak csapadékhiányát a tél pótolja majd.


Bővebben...

Kész a Zuzmóka játszótér

Régi álom vált valóra azzal, hogy felállították a botanikus kertben a fajátékokat  
Az eső elől az alagútba bújt …., a gyerekek már használják a Zuzmóka játszóteret. Elkészült az egyetem botanikus kertjében a Zuzmóka fajátszótér. Az eszközöket a Simonyi-kar diákjai az oktatók szakmai irányítása mellett, önálló laborfeladatként alkották meg.


Bővebben...

Megtalálta a hivatását

Dániel Balázs faházakat szeretne tervezni és kivitelezni Dániel Balázs második helyezést ért el a „A jövő szakemberei az innováció szolgálatában” című pályázaton. A faiparimérnök-hallgató olyan eljárás kidolgozásában vett részt, mely a födémszerkezetek gerendáinak teherbírását közel másfélszeresére növeli.


Bővebben...

Gál Tamásé a színházi Oscar

Gál Tamás elvitte a szlovák színházi Oscart! A DOSKY 2015 színházi díjakat a közelmúltban osztották ki a pozsonyi szlovák Nemzeti Színházban. A legjobb férfi alakításért járó elismerést – első szlovákiai magyarként – Gál Tamás vehette át. A színészt a kassai Thália Színház Rükverc című darabjában, Vidra Zsolt megformálásáért jelölték a díjra. Gál Tamás rendszeresen játszik Sopronban is, korábban láthattuk például a Kígyómarás című darabban, de önálló estjeivel (A helység kalapácsa, Dorottya, vagyis a dámák diadala a Fársángon) is színpadra lépett. Legközelebb november 28-án szerepel a Soproni Petőfi Színházban az Énekes madár című székely népi játékban, majd februártól A nagyidai cigányokat mutatja be. 


Bővebben...
01234

Zöld Sopron

Tíz százalékkal csökkent a szemétszállítás díja is

A rezsicsökkentéssel egyértelmű a kormány célja: segíteni a családokon, hiszen a közműszámlák összességében jelentős tételt tesznek ki egy-egy otthon költségvetésében. Novembertől a korábbi csökkentéssel együtt immár 20 százalékkal kevesebbet fizetünk a gázért és a villanyért, de július 1-től országszerte 10 százalékkal csökkent például a szemétszállítás díja is. Természetesen Sopronban is!

A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH) igazgatója, Kosztka László a Soproni Téma érdeklődésére elmondta, a kormány döntését maradéktalanul végrehajtja a cég, hiszen fontos kérdés, hogy a szemétszállítás díja is mérséklődjön. Sopronban legalább 10 százalékos a csökkentés mértéke, ami éves szinten jelentős megtakarítást eredményez a családoknak. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a kft. a jövőben a lehetőségek függvényében még hatékonyabban és költségtakarékosabban végzi majd a munkáját.

Rezsicsökkentés után: A 10 százalékos csökkentés éves szinten jelentős megtakarítást jelent a családoknak Fotó: STKH

Kövesse nyomon programjainkat