Virágözön Sopronkőhidán és Tómalmon

Virágözön Sopronkőhidán és Tómalmon  Összesen négyezer palántát, kétezer muskátlit és kétezer egynyári növényt osztott szét Sopronkőhida-Jánostelep-Tómalom részönkormányzata a településrész lakóinak.


Bővebben...

A győztes dalnok énekeket és verseket ír

Bakai Gréta Alexandra ügyvédnek készül, Budapesten vagy Szegeden tanulna tovább Első helyezést ért el a Soproni Ifjúsági Pódiumon ének kategóriában Bakai Gréta Alexandra. A berzsenyis diáklány szívesen elmélkedik az élet nagy kérdéseiről. Gondolatait, kétségeit gyakran verses formába önti.


Bővebben...

Újra hasít P!nk

Három évnyi kihagyás után tért vissza a zenei körforgásba P!nk. A háromszoros Grammy-díjas előadó kifejezetten egy új mozifilm számára írt dalt, és már a bemutató előtt óriási siker a rádiókban.


Bővebben...

Emlékerdő

Pontos GPS-koordinátákkal a gyerekek bármikor megtalálják fáikat Emlékerdő  Emlékerdőt avattak a Soproni Parkerdőben, a Pedagógus-forrás közelében.


Bővebben...

A Zettl-villa és kertje védelmében

Büntetőfeljelentést tett az önkormányzat ismeretlen tettes ellen Az önkormányzat természet- és környezetkárosítás miatt büntetőfeljelentést tett – ismeretlen tettes ellen – a Hársfa sor 7. szám alatt lévő Zettl-villa és védett kertje megőrzése érdekében – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Fodor Tamás polgármester.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat