Soproni aranycsapat!

A bajnoki döntő mindhárom meccse egyértelmű soproni fölényt hozott Megvan a tizedik! A 2015/16-os szezonban ismét bajnoki címet szerzett az Uniqa Sopron. Sterbenz László tanítványai ezzel megőrizték a tavaly elhódított bajnoki címet.


Bővebben...

Figyelő „szemek”

Üzenet a bűnözőknek: Sopron nem jó terep! Bemutatták a kibővített soproni térfigyelő kamerarendszert. Összesen 47 közterület-figyelő, többfunkciós eszköz pásztázza a soproni és környékbeli utakat. Ha az operátorok valamilyen problémát észlelnek, akkor azonnal értesítik a járőröket.


Bővebben...

„A magyar nyelv igazi kihívás”

Iain Ferrier Lindsay, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának új budapesti nagykövete a közelmúltban Sopronban járt. Látogatást tett a városházán is, ahol megbeszélést folytatott dr. Fodor Tamás polgármesterrel, majd interjút adott a Soproni Témának.


Bővebben...

Föld napja az Orsolyában

Nagyszabású Föld napi rendezvénysorozatot tartottak múlt héten a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, a programokba az iskola apraja-nagyját bevonták.


Bővebben...

Itt van Tóth Andi

A rajongók legnagyobb örömére új dallal jelentkezett Tóth Andi. A X-Faktor győztesének élete meglehetősen sűrű: az év elején A Dal című versenyben szerepelt, és bemutatkozott a Madách Színházban is.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat