Rebecca Ferguson hazánkban

Magyarországon is fellép az elképesztő hangú Rebecca Ferguson. Az énekesnő dalaival világszerte ostromolja a slágerlistákat.


Bővebben...

Csodatevő locsolás

 A hektikus időjárás miatt kevésbé kényes növényeket ültettek ki a közparkokba   Szinte mindennél fontosabb a megfelelő öntözés, mégis itt követjük el a legtöbb hibát – mondják a szakemberek. Minden növénynek más ugyanis a vízigénye, ráadásul nyáron sokkal könnyebben kiszáradnak. Most különösen figyeljünk oda a locsolásra!


Bővebben...

Kócos és ápolt frizuradivat

 Az idei nyári trend jegyében legyenek nőies nők és férfias férfiak! A 2014-es év frizuradivatja a férfiaknál az ápoltságra, a hölgyeknél pedig a nőiességre helyezi a hangsúlyt. A frufrus hajviselet és a természetes színek használata az idei trend főbb ismérvei.


Bővebben...

Ultramaraton a Fertő tó körül

  Július 12-én és 13-án immáron második alkalommal rendezik meg a Fertő tó körüli futóverseny. A 127 kilométer össztávú versenyt az őszi Pozsony – Budapest ultramaraton előversenyének szánják a szervezők.


Bővebben...

Ideális vitorlásidő

  Kiváló körülmények között rendezhették mag a hagyományos Építők Kupa vitorlásversenyt a múlt hétvégén a Fertő tónál. Böröcz Máté, a Soproni Építők SK ügyvezető elnöke elmondta: a Beaufort-skála szerinti 4-es, 5-ös erősségű, tehát 20–25 kilométer/órás szélben rendezhették a hétvégi futamokat, ami tökéletes szélviszonyokat jelentett az egységeknek. Az Építők Kupán ez alkalommal két kategóriában versenyeztek: a fiatalok az optimist hajóosztályban mutathatták meg tudásukat. Többen közülük most gyakorolhattak először élesben, hiszen ez volt az első verseny a számukra. A tapasztaltabb, felnőtt versenyzők a finn hajóosztályban versenyeztek. Szombaton három, vasárnap két futamot rendeztek, az Építők Kupát végül Varga Tamás nyerte meg.   Az Építők Kupán tökéletes szélviszonyok várták az egységeket Fotó: Németh Péter   


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat