Sopron – Civitas non grata

A forradalom előtt: A „reakciós” városban a háború után leálltak a fejlesztések Az 1950-es évek totális diktatúrája és folytonos ellenségkeresési kampánya egységesen üzent hadat a magyar társadalom minden rétegének, sőt tagjának, ezért egységes volt a vele szemben kibontakozó ellenállás is.


Bővebben...

Véget ért a XV. paralimpia

Tizennyolc érmet nyertek a magyarok Befejeződött a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, a paralimpia.


Bővebben...

Futottak és tekertek

Az európai mobilitási hét, valamint az európai autómentes nap rendezvényeihez csatlakozva több sporteseményt is rendeztek a hétvégén.


Bővebben...

Saját kezünkben a sorsunk

Szájer József: Magyarország felelős és erkölcsös politikát folytat Nem vagyunk felelőtlenek és erkölcstelenek, amikor elutasítjuk a bevándorlók kötelező betelepítését – jelentette ki dr. Szájer József a Soproni Témának adott exkluzív interjúban.


Bővebben...

150 éves a soproni tűzoltóság

Tiszteletet a múltnak, megbecsülést a jelennek 150 éves a soproni tűzoltóság  Látványos díszfelvonulással, a tűzoltólaktanyában Szabó Gyula egykori soproni parancsnok emléktáblájának avatásával, a Liszt-központban pedig kiállítással és ünnepséggel emlékeztek hazánk első tűzoltóságának megalapítására.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat