Biztos pont az egyetem

Felc: Az intézmények kutatási-fejlesztési és képzési szolgáltatóvá kell válnia Lezárult a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje.  


Bővebben...

Uniqa: nem adják fel

Élne az utolsó eséllyel az Uniqa Sopron: Sterbenz László tanítványai szerda este (lapunk megjelenése után) a francia Lille Metropole otthonában még elérhetik a továbbjutást érő hatodik helyet a csoportban.


Bővebben...

Minden családhoz eljuttatják

Elkészült Sopron 2017. évi eseménynaptára   Elkészült és hamarosan minden soproni családhoz (és a környező településeken élőkhöz is) eljuttatják Sopron 2017. évi eseménynaptárát. A jól szerkesztett kiadvány bőséges válogatást nyújt a város kulturális és sporteseményeiből, a gyermekrendezvényekből.


Bővebben...

Folytatódik a Modern Városok program

Közel 2 milliárd forint a belvárosi utcák felújítására Február 27-én megkezdődik a belvárosi utcák, terek burkolatainak felújítása, a közvilágítás korszerűsítése. Először azonban a vízi közművek rekonstrukciójára kerül sor. A munkálatok 2018. szeptemberéig tartanak.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat