Felvette Lámfalussy nevét a Közgáz

Az ünnepségen a névadó családja is részt vett A világhírű közgazdászprofesszor, az euró egyik atyjaként ismert Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara az elmúlt héten. A Lámfalussy család tagjainak jelenlétében felavatták az Európai Központi Bankot megalapító szakember emléktábláját.


Bővebben...

Kiütéses vereség

Kettős emberhátrányban játszott az SVSE Megszakadt az SVSE NB II-es labdarúgó csapatának szeptember 14. óta tartó veretlenségi sorozata. A hétvégén az egykoron szebb napokat megélt, de a napjainkban nem éppen acélos ZTE látogatott a Káposztás utcai stadionba és gólzáporos 4–1 győzelmet aratott.


Bővebben...

Green Day: új lendület

A Green Day október 7-én jelentkezett új, Revolution Radio című lemezével. Azötszörös Grammy-díjas banda korongját négyéves szünet előzte meg, amely az együttes eddigi leghosszabb kimaradása.


Bővebben...

„Kissé elmosódva” – Robert Capa Sopronban

A magyar származású fotóriporter képei január 6-ig tekinthetők meg  A világhírű, magyar származású fotóriporter, Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás Mozgásban címmel a Liszt-központ Munkácsy-termében szombaton.


Bővebben...

Teljesen felújították a játszóteret

Biztonságos minipark a József Attila lakótelepen Húszmillió forintból újították fel a József Attila lakótelep játszóterét, amely nem csak az ott élő, hanem a környéken játszani szerető gyerekeknek is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget nyújt.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat