Sopron védőszentjének ünnepe

A Fő téren pénteken elkezdődtek és vasárnap estig tartottak a programok  A hagyományoknak megfelelően idén is ünnepi szentmisét tartottak a Szent Mihály templomban. A Fő téren művészeti csoportok léptek fel, a Kolostor utca pedig egy napra a Poncichter ízek utcájává változott.


Bővebben...

A jövő iparága

3D nyomtatás technológiáját is bemutatták a soproni design héten Emberi őssejtekből működő szerveket (például májat) előállítani, fehérjéből élelmiszert nyomtatni – nem egy sci-fi filmből idézünk, ilyen kísérleteket folytatnak jelenleg a 3D nyomtatókkal Amerikában. Magyarországon elsősorban a gépgyártásban és a design területén használják a technikát.


Bővebben...

Csak lazán!

Hainer István három képét is bemutatják a kiállításon  Csak lazán!  Furcsa virágszirom-mintázatú szőnyeg, puffon heverésző katonák. Kezükben cigaretta, ital. Lazán – ezt a címet adta a fotójának Hainer István, amellyel megnyerte a Prizma Kör Padon ülő ember című fotópályázatát.


Bővebben...

Megvédjük a családok biztonságát!

Firtl Mátyás: Magyarország megfelelő válaszokat adott a migránsválságra A migránsválságról, és annak kezeléséről kérdezte a Soproni Téma Firtl Mátyást. Sopron országgyűlési képviselője a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökeként egyik előterjesztője volt közelmúltban életbe lépett törvénymódosításoknak.


Bővebben...

Győzelem az emlékmeccsen

Két nap alatt két mérkőzésen nyert az SKC csapata  Az idei évben csak női csapatok számára rendeztek Krasznai Ferenc Emléktornát. A férfiaknál egyetlen meccsen emlékeztek az egykori kiváló edzőre és sportemberre – a mérkőzésen a Sopron KC magabiztos győzelmet szerzett.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat