Adorján-nap Sopronkőhidán

Szent Adorján-nap a magyar Büntetés-végrehajtási Szervezet napja, amelyet 19. alkalommal rendeztek meg pénteken a sopronkőhidai fegyház és börtönben. Az ünnepi állományülésen emlékeztek meg a büntetés-végrehajtásban dolgozókról, majd az ünnepség keretében elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársaknak. A rendezvényen részt vett a településrész képviselője, dr. Simon István alpolgármester is. Felvételünkön Csánig Krisztián főtörzs zászlós kinevezését veszi át dr. Szarka Péter bv. alezredestől, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön Intézet parancsnokától. Fotó: Németh Péter  


Bővebben...

Praktikák a barnaság megőrzéséhez

 Ősszel fontos a hámlasztás és a bőrtáplálás Az őszi szürkeségben kicsit lehangoló látni, hogy az óriási küzdelmek árán megszerzett barna bőrszínünk napról napra fakul. Néhány egyszerű praktika betartásával azonban tovább megőrizhetjük a csokibarnaságot.


Bővebben...

„Focimajális” a Lövérek aljában

 Felújították a nagy múltú sportközpontot Igazi „focimajális” színhelye volt az SVSE-SC Sopron Lövér körúti sporttelepe. Az SC Sopron, valamint a GYSEV jó együttműködésének köszönhetően elkészült a közel 40 milliós beruházás.


Bővebben...

Verseivel segít másoknak

 Domonkos igyekszik minden pillanatot kihasználni Schmuck Domonkos évek óta verseket ír. Önálló irodalmi estje is volt már a handleros diáknak, aki az írás mellett a zenén keresztül fejezi ki önmagát.


Bővebben...

Élhető környék

Átadták a Kurucdombon felújított és kibővített játszóteret Bébijátszóteret alakítottak ki a már meglévő mellett a Kurucdombon. A régi játszótérnek felújították a kerítését, új hintákat vett az önkormányzat, valamint felépítették a körülbelül 350 négyzetméter alapterületű bébi játszóteret is. A fejlesztés része a „Szociális városrehabilitáció a soproni Kurucdombon” című több mint 500 millió forintos projektnek.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat