„Lecsapott” a verskommandó

  A költészet napján versekkel ajándékozták meg a soproniakat a színészek Folytatódott a hagyományt, idén is munkába állt a Soproni Petőfi Színház verskommandója. A soproni színészek végigjárták a várost, és mindenkinek verset ajándékoztak a magyar költészet napján.  


Bővebben...

TUDOK-nagydíjas széchenyis

 Wesely Norbert megkapta a legnagyobb innovációért járó elismerést Wesely Norbert több rangos versenyen ért el kiemelkedő eredményt. Nagyon büszke arra, hogy legutóbb a TUDOK 2014-en első helyezést szerzett – egy környezetbarát ház fűtésvezérlésének kidolgozásával.


Bővebben...

A Soproni ünnepe a Fő téren

Támogatás az SKC-nak és a Soproni Gyógyközpontnak A piacvezető Soproni sör ünnepe volt az elmúlt hétvégén a Fő téren. Az új arculattal bemutatkozó márka a Heineken cégcsoport egyik kiemelkedő termékcsaládja.


Bővebben...

Mit jelent soproninak lenni?

Aki válaszol: Szalay Csaba   Sopron büszkén viseli a „civitas fidelissima”, a leghűségesebb város címet, a cím mellett pedig hűséges soproni polgáraira is büszke lehet. Sorukból a Soproni Téma a Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kör alapításáért az osztrák Ezüst Szolgálati Érdemkereszttel kitüntetett Szalay Csaba idegenforgalmi tanácsadót kérdezi arról, neki mit jelent a soproniság érzése.


Bővebben...

Veszélyes internet?!

Használni kell a közösségi oldalakon a biztonsági beállításokat Veszélyes internet?! Egy felmérés szerint hazánkban a 6–17 év közötti gyerekeknek 65 százaléka rendszeres internethasználó. Sokan közülük nem is tudják, hogy milyen veszélyes színtér lehet a világháló, már külön bűnözői csoportok szakosodtak arra, hogy kihasználják a fiatalok tapasztalatlanságát.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat