Templomszentelés a Lövérekben

Összefogásból épült fel a 600 négyzetméteres, 340 férőhelyes templom Vasárnap délután ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos megyéspüspök felszentelte az új Szent Margit-templomot.


Bővebben...

Telt házas az augusztus

Országszerte emelkedett tavaly a házasságkötések száma  Több gyermek született tavaly, mint 2013-ban, ennek ellenére folytatódik a népességfogyás – ezt mutatják a statisztikai adatok. Sopronban 2014-ben 322 pár kötött házasságot, idén úgy tűnik, hogy augusztusban lépnek a legtöbben az anyakönyvvezető elé


Bővebben...

Tavaszváró munkák

Metszik a fákat, gyomtalanítanak a közterületeken Itt a március, ezzel együtt beköszöntött a tavaszi munkák időszaka. A Sopron Holding munkatársai már több ezer fát megmetszettek Sopronban, műtrágyáznak, illetve gyomlálják a virágágyásokat.


Bővebben...

Soproni hajóépítő sikere

A Kárpáti Balázs tervezte vitorlás lett a befutó A Budapest Boat Show újdonság pályázatán 1. helyezett lett a Kárpáti Balázs és Paulovits Dénes tervezte élményvitorlázásra és versenyzésre is alkalmas 8 méteres vitorlás.


Bővebben...

Megérkezett Dorottya!

Gál Tamás: „300 évet kell legyűrni a színpadon” Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzát láthattuk múlt héten a Liszt-központban. A darab különlegessége, hogy mindössze két művész: Gál Tamás színész és Mester László zenész adja elő. Bár nem szabad megfeledkeznünk a közönségről sem, akik aktív részesei a játéknak!


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat