Kettős győzelemmel jutott tovább Magyarország

Győzelmét ünnepli a magyar válogatott a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában. A csütörtöki, 1-0-ás idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re múlta felül Norvégiát a magyar csapat, így kijutottak a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott legutóbb nagy nemzetközi tornán 29 esztendeje, az 1986-as világbajnokságon vett részt, Eb-n pedig utoljára 1972-ben szerepelt.   Fotó: MTI – Illyés Tibor


Bővebben...

Ördög Nóra új szerepben


Napokon belül új műsorban tündököl Ördög Nóra. A csinos műsorvezető vezeti a hamarosan induló izgalmas game-show-t, A Kockát, ráadásul a Fiatal Vállalkozók Hetének egyik előadója is. 
Látványos, izgalmas game-show-t indít a TV2, ahol a játékosoknak saját határaikat feszegetve kell teljesíteniük az eléjük kerülő feladatokat.


Bővebben...

Lendületben az Alpha Beatz


Nincs megállás a soproni Alpha Beatz életében. A formáció immár második dalával jelentkezik: itt a beígért Nem az a hős! – Ez a szám a komoly döntések meglépéséről szól. Néha előfordul, hogy lelkileg sokkal nehezebb erősnek lenni, mint fizikailag – árulta el Robbo és Petyka. – Nagyon örülünk a fogadtatásnak, hiszen sokak szerint jobban sikerült, mint a Pörög a világ. Nekünk mind a kettő a szívünk csücske. Mindenesetre ez egy visszafogott, merengősebb felvétel, amihez a lyrics videót az éjszakai soproni belvárosban forgattuk.


Bővebben...

Soproni művészek seregszemléje

Az őszi tárlat november 15. és 29. között látható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig  Közel 300 alkotást küldtek be amatőr és profi művészek a 19. Soproni Őszi Tárlatra. A szakmai zsűri 50 alkotó 62 művét választotta ki, ezeket november 15-től láthatjuk a Festőteremben.


Bővebben...

Összefogás a kvóta ellen

Firtl Mátyás: Tízezrek megélhetése kerülhet veszélybe Sopronban és környékén   A Sopronban és a környékén élőket – azokat, akik Ausztriában dolgoznak – az a veszély fenyegeti a kvótarendszer bevezetésével, hogy a visszaállított határellenőrzés miatt elveszíthetik ausztriai munkahelyeiket. Ez pedig tízezreket érintene – figyelmeztetett Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, a parlament Honvédelmi és Rendészeti bizottságának alelnöke. A kvótarendszer bevezetésének Sopron és környéke lenne az egyik legnagyobb vesztese.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat