Művésznek és zeneterapeutának készül

Major Júlia fuvolán játszik, idén három rangos versenyen is részt vett  Major Júlia nyolc éve fuvolázik, az idei tanévben három versenyen is kiemelkedően szerepelt. A 17 éves lány egy hete tért haza a Hódmezővásárhelyi Zenei Napokról, ahol rájött: ahhoz, hogy művész legyen, rengeteget kell még gyakorolnia.


Bővebben...

Tízezrek a barlangban

A történelmi témapark népszerű a diákok körében is, több csoportot fogadtak  Bár a Soproni Ünnepi Hetek véget ért, a nyári kulturális programok sora nem szakad meg. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban még javában tart a szezon, a témapark pedig egészen október közepéig nyitva lesz.


Bővebben...

Vigyázzunk értékeinkre!

A betöréses lopások kétharmada a téli időszakra esik Pluzsik Tamás Kihasználják a korai sötétedést a bűnözők, ezért ilyenkor több a betörés – ezt tapasztalják a soproni rendőrök. A bűnüldözők azt kérik, hogy figyeljünk oda értékeinkre, és ha bármilyen gyanús eseményt észlelünk, értesítsük őket.


Bővebben...

Vigyázzunk értékeinkre!

Szórakoztató elektronikai eszközöket ne vigyünk strandokra, fesztiválokra! Vigyázzunk értékeinkre!  A sátor cipzáros ajtaja nem egyenlő egy több ponton záródó bejárati ajtóval, de ugyanígy a gondosan elhelyezett törölköző vagy takaró sem védi meg a strandon magukra hagyott értékeinket.


Bővebben...

A tabella élén az SVSE

A tabella élén az SVSE  Három győzelemmel és egy vereséggel a negyedik forduló után vezeti az NB II-es tabellát az SVSE labdarúgócsapata.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat