Újra itthon a soproni bowlingosok

Hétéves székesfehérvári „száműzetés” után 2014-től újra az igazi megszokott környezetben, a soproni bowlingpályán játssza hazai bajnoki mérkőzéseit a Soproni Bowling Club csapata a Szuperligában.


Bővebben...

Szereted a Földet, ahol élsz?

 Szereted a Földet, ahol élsz? Alkotói pályázatot hirdet az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. „Szereted a Földet, ahol élsz?” címmel. A jelentkezőktől ablak(ok)ra, üvegajtókra kiragasztott, színes papírlapocskákból készített képeket várnak, amelyek megmutatják a pályázók Földhöz, természethez, környezetvédelemhez kapcsolódó gondolatait, viszonyát. Természetesen a pályázat során lakások vagy intézmények ablakait is ki lehet díszíteni.


Bővebben...

Firtl Mátyás ismét bizalmat kapott a választóktól

Újra erős Fidesz–KDNP győzelem Firtl Mátyás, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az országgyűlési képviselő választást a Győr–Moson–Sopron megyei 04. számú választókerületben (Sopronban és környékén), a szavazatok 50,60 százalékával.


Bővebben...

Levél a kormánytól

Sopron 15,5 milliárd forint adósságtól szabadult meg Levél a kormánytól „Sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy felelősséggel tartozunk a hazánkért és benne minden egyes településért. Az ország és települései drámai mértékben eladósodtak, a szakadék szélére jutottak. 2012-ben decemberében döntést hoztunk, hogy kiszabadítjuk városainkat és falvainkat az adósságcsapdából.


Bővebben...

SzéPet színházi vetélkedő

 Összesen 27 középiskolás csapat nevezett be a versenyre Lezárult a SzéPet (Széchenyi-Petőfi Színház) színháztörténeti vetélkedő. A versenyre 27 csapat nevezett, a három írásbeli megmérettetés után közülük a legjobb nyolc jutott a döntőbe, amelyet a Széchenyi István Gimnáziumban rendeztek.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat