Elkötelezett joghallgató

Az ötödéves joghallgatót, Kuslits Katalint Széchenyi-ösztöndíjjal jutalmazta városunk önkormányzata. A kitüntetéssel járó anyagi támogatást a fiatal lány továbbtanulásra szeretné fordítani.


Bővebben...

Újabb premier

A KOMISZ és dESZKa Társulat újabb bemutatóra készül. A diák színjátszókból és sérült emberekből álló integrált csoport ezúttal Fenyő Miklós és Tasnádi István: Made in Hungária című zenés játékát adja el.


Bővebben...

Aranylen

Kerék Imre: „Csak a földi lét tünékeny csudái vagyunk…” Aranylen  címmel néhány héttel ezelőtt jelent meg a 2012-ben Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett Kerék Imre verseskötete. A Radnóti- és József Attila-díjas költőnek ez a 16. önálló könyve.


Bővebben...

Mátyás király nyomában

Dr. Tóth Imre: „Érdemes árnyalni a Mátyásról kialakított képet”   Reneszánsz farsangi mulatság, előadások, lovagi torna, ügyességi játékok, kódexrajzolás és lakoma is szerepel a Mátyás-napok a múzeumban című rendezvénysorozat programjai között. A gyerekek megismerhetik a mítoszokat, a felnőttekben pedig szeretnék árnyalni a reneszánsz uralkodóról kialakított képet.


Bővebben...

Az arénában a sportgála

A szervező sportfelügyelet minden soproni sportolót vár az ünnepségre Új helyszín, nagyszabású show-műsor és sztárfellépők – az idei évben teljesen megújul a városi sportgála rendezvénye. Csiszár Szabolcs sportfelügyelő abban bízik, hogy az eddiginél is jóval több sportoló vesz részt az ünnepségen, amelyet február 13-án 16 órától rendeznek meg.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat