Szívügye a táboroztatás

Már a babáit is tanítgatta Széchenyi-ösztöndíjjal jutalmazták Hillebrand Barbarát kiváló tanulmányi eredményeiért. A katolikus vallású lány gyermekkora óta tanárnak készül, szabadidejében szívesen olvas, számos hangszeren játszik, és táborok lelkes segítője.


Bővebben...

Luctól a normannig

Nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a fenyőfa beszerzését  Múlt hét óta lehet megvásárolni a fenyőket, melyek szenteste lakásunk díszei lesznek. Ha valaki szép karácsonyfát szeretne, nem érdemes az utolsó pillanatra hagynia a beszerzést. Az árak a tavalyihoz képest nem sokat változtak, már kétezer forintért lehet kapni méteres lucfenyőt.


Bővebben...

Mit jelent soproninak lenni?

  ? Aki válaszol: dr. Gimesi Szabolcs Sopron büszkén viseli a „civitas fidelissima”, a leghűségesebb város címet, a cím mellett pedig hűséges soproni polgáraira is büszke lehet. Sorukból a Soproni Téma dr. Gimesi Szabolcs jogászt, Sopron egykori polgármesterét, a Soproni Evangélikus Egyházmegye felügyelőjét kérdezi arról, neki mit jelent a soproniság érzése.


Bővebben...

Sopron nem felejt

A népszavazásra emlékezett a város, átadták a kitüntetéseket   Melocco Miklós kapta az idei díszpolgári címet, amelyet a hagyományoknak megfelelően december 14-én adtak át. A város ezen a napon emlékezett meg az 1921-es népszavazás 93. évfordulójáról.


Bővebben...

Sopron leendő városszépítője

Széchenyi-ösztöndíjat kapott Jánoska Rita Idén először nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat Jánoska Rita. A sokoldalú fiatal lány a mesterképzés befejezése után Sopronban szeretne környezetalakító tevékenységet végezni – a városban élők örömére.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat