A vér nem a kórházban terem!

A nyári kánikula után több véradóra számítanak a Vöröskereszt szakemberei   Huszár Judit  Boldog lehet, aki adhat – sokszor hallhatjuk ezt a mondatot ünnepek környékén. De nemcsak karácsonykor, születésnapkor igaz, hanem a véradásra is! Idén július végéig körülbelül 4500-an adtak vért Sopronban, a Vöröskeresztnél remélik, hogy év végéig elérik a 8000-et.


Bővebben...

Soproni osztálykirándulás

Élményszerűen szeretnék bemutatni Sopron nevezetességeit Feladatlapokkal sétáló diákok a belvárosban, biciklizők a Fertő-parton – ismerős kép lehet a soproniaknak. Idén áprilistól június végig 25 osztály vett részt a soproni osztálykirándulások programon, ők az ország különböző részeiről érkeztek.


Bővebben...

Tömegek a koncerteken

Véget ért a Soproni Ünnepi Hetek programsorozat Tömegek a koncerteken    Közel 23 ezren látogattak el a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeire. Három hét alatt több kiállítás, szabadtéri koncert, családi program várták a látogatókat, de megnyitotta kapuit a felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház is. 


Bővebben...

Városi programok egy helyen

A turisztikai szakemberek valamennyi rendezvényről várják az információt    Havonta körülbelül száz programot gyűjtenek össze és hoznak nyilvánosságra a soproni tourinform iroda munkatársai. Az a céljuk, hogy tájékoztassák a Sopronba érkező vendégeket és a helyieket a lehetőségekről. A legtöbb turista nemcsak városnézést tervez, keresik az aktív szabadidő eltöltési lehetőségeket is.


Bővebben...

Bizonytalan, gyenge rajt

A hétvégén Budaörsön lehet javítani A bajnokság vége óta nagy valószínűséggel nem volt még egy egyesület a labdarúgó NB II-es bajnokságban, ahol annyi minden történt, mint a Soproni VSE-nél.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat