Évadnyitó a Petőfi Színházban

  A 2014-2015-ös színházi évad első premiere volt a hétvégén a Soproni Petőfi Színházban. Ion Luca Caragiale: Az elveszett levél című komédiáját állította színpadra a társulat.


Bővebben...

Jó úton a soproni sportfejlesztések

Megnézte az MKB-aréna bővítését, valamint bepillantott az edzésmunkába is Simicskó István. A sportcentrumnál már a látványos munkafázisoknál tartanak, a sportért felelős államtitkár látogatásakor például a födémet helyezték el a kivitelezők.


Bővebben...

Másfél milliárdos támogatás

  Aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatást kap a Nyugat-magyarországi Egyetem. Az összegből megoldják az intézmény likviditási problémáit, ugyanakkor a képzésben struktúraátalakításra lesz szükség.


Bővebben...

Mesterhármas

Dr. Fodor Tamás: Minden soproni polgármestere leszek! Az előzetes várakozásoknak megfelelően ismét dr. Fodor Tamás lett – immár harmadszor – Sopron polgármestere. Az önkormányzatban is megőrizte a Fidesz–KDNP a vezető szerepét, hiszen 12 egyéni körzetből 11-ben nyertek, így kétharmados többséget szereztek.


Bővebben...

12–15 milliárd forint a helyi cégeknek

 Lázár János: 2018-ra megépül az M85-ös gyorsforgalmi autót – Sopron szerepe túlmutat önmagán – jelentette ki sajtótájékoztatóján Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter ismételten hitet tett az M85-ös autóút megépítése mellett, és minimum 12–15 milliárd forintot ígért helyi gazdaságfejlesztésre.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat