Nemzetek népmeséi

321 soproni és környékbeli gyermek jelentkezett a testvérvárosi rajzpályázatra A gyerekek ismerjék meg jobban egymás kultúráját – ez volt a nemzetek népmeséi című rajzpályázat célja. Sopron japán testvérvárosával, Kazunóval közösen indította a programot, amelyben először japán, most pedig magyar népmesék illusztrációit készítették el az általános iskolás diákok.


Bővebben...

Új Bálintot kapott maga mellé

  Új énekes csatlakozott a népszerű Group’N’Swing formációhoz. Mihályi Réka örül, hogy nem maradt férfiénekes és Bálint nélkül a csapat ,és a rivalizálás halvány szikrája sem érezhető kettejük között.


Bővebben...

Erősödő turizmus

Tavaly 160 ezer vendég érkezett Sopronba, idén még többet várnak , Beköszöntött a tavasz, elindult a turisztikai szezon! Sopronba ugyan a legtöbb vendég a nyári hónapokban érkezik, de már most sok iskolás csoporttal találkozhatunk a városban. 2014-ben öt százalékkal több turista látogatott el Sopronba mint 2013-ban, idén pedig további emelkedésre számítanak a szakemberek.


Bővebben...

Történelmi megállapodás

A kormány jóváhagyta a Modern Sopronért szerződést A jelek szerint „slágertéma” lett a kormány ás a városvezetés által kötött Modern Sopronért szerződés. (Az elmúlt napokban a parlamentben is szóba került.) Ennek hátteréről adott tájékoztatást Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.


Bővebben...

Föld napja 2015

Sopronban lesz divatbemutató, kiállítás és bicajos felvonulás is Idén ünnepli 25. születésnapját a magyarországi Föld napja mozgalom – a világméretű kezdeményezés pedig 45 éve indult. Április 22-én különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napját 175 országban tartják.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat