A gyerekek ünnepe

8. alkalommal tartották meg a Soproni Tündérfesztivált  A gyerekek ünnepe  Varázslatos gyermekbirodalommá változott szombatra a soproni Deák tér. Idén az Erzsébet-kert felújítása miatt itt tartották a 8. Soproni Tündérfesztivált – a helyszín olyan jól vizsgázott, hogy jövőre is itt rendezik meg. A gyerekek legnépszerűbb programján idén is több ezren vettek részt.


Bővebben...

Új csomagológépsor a sörgyárban

Szijjártó Péter: „A külpolitika nem cél, hanem eszköz” – A magyar külpolitika nem cél, hanem eszköz – jelentette ki Sopronban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közreműködésével a múlt héten indították el a soproni sörgyár legújabb multipack csomagoló- és tálcázógépsorát.


Bővebben...

Fuss Sopron!

Több mint 500 tagja van az interneten szerveződött csoportnak  Fuss Sopron!  Színes ruhás idősek, fiatalok, férfiak, nők – találkozhatunk velük a Lövér körúton, Ágfalva felé, a Tómalomra vezető bicikliúton vagy a belvárosban is. Az utóbbi években egyre többen lettek, már megszokott a jelenlétük. Talán azért, mert futni egyre nagyobb divat.


Bővebben...

Sztárok és a VOLT

Nemcsak a zenebarát közönség, hanem az előadók életében is kivételes helyen szerepel a VOLT Fesztivál. Így van ezzel az Anima Sound System frontembere, Prieger Zsolt is: – Elég sok fesztiválon játszottunk már, de a VOLT mindig a szívünk csücske. Talán a legelsőn nem voltunk ott, de azóta folyamatosan meghívnak minket. Még az akkori sportcentrumban szintén többször felléptünk. Meghatározó pontja a zenei pályafutásunknak, most is szívesen megyünk.


Bővebben...

Fekete Mária-kegykép

Július 4-én, szombaton 14 órakor indul a gyalogos zarándoklat  Kettős jubileumot ünnepelnek idén a sopronbánfalvi pálos–karmelita templomban: 500 éves a Fekete Mária-kegykép, a díszes kerete pedig 250 évvel ezelőtt készült el. A kerek évfordulók és a közelgő búcsú apropóján arra készülnek, hogy megvilágítják a kegyképet.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat