Volt egyszer egy városi mozi…

A filmszínház többször adott otthont hazai ősbemutatóknak A Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kör emléktáblát helyezett el az elmúlt héten az egykori Városi Mozi, a későbbi Vörös Csillag Filmszínház helyén a Városház utcában.


Bővebben...

Diótörő, karácsonyra

Gyermektáncosok is szerepelnek a táncjátékban A Diótörő című balett színrevitelével búcsúzik a 2016-os évtől a Soproni Petőfi Színház társulata.


Bővebben...

Uniqa: vereség, majd győzelem

A ZTE ellen az Uniqa fiatal játékosai is bizonyíthattak Az Euroligában vereséget szenvedett, a bajnokságban viszont biztosan nyert a ZTE ellen az Uniqa Sopron. Sterbenz László együttese szerda este a Salamanca, vasárnap pedig a DVTK ellen játszik.


Bővebben...

Vérrel segíthet az ember...

Huszonhat emlékérmet osztottak ki a véradóünnepségen  Az elmúlt hét péntekén többszörös véradókat köszöntöttek a soproni vármegyeháza dísztermében.


Bővebben...

Soproni a világ legjobb ütőhangszerese

Horváth Kornél munkásságát számos díjjal jutalmazták már  Horváth Kornél Kossuth díjas magyar zenész lett 2016-ban a világ legjobb ütőhangszerese a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldalának, a musicradar.com-nak a szavazásán.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat