Családi hétvége a Fertőn

Első alkalommal rendezték meg az Esterházy-regatta elnevezésű versenyt a Fertő tavon. A vitorlásversenyt a vízitelepen és Fertőrákoson is családi programok tették színesebbé.


Bővebben...

Keze nyomát őrzi Sopron

Életének 82. évében elhunyt Sz. Egyed Emma soproni szobrász- és éremművész, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott főiskolai tanára. 


Bővebben...

Új közösségi tér épül

Optimális esetben 2017-ben folytatódik a Kisvárkerület és a Széchenyi tér fejlesztése  Új közösségi tér épül  Folytatódik a fejlesztés – sokkal több lesz a gyalogút, kevesebb a parkoló a Széchenyi téren, ezért az Árpád utcában parkolóházat hoznának létre. A Kisvárkerület és Széchenyi tér felújításának terveit lakossági fórumon mutatták be a Liszt-központban.


Bővebben...

Itt a nyár, irány a strand!

Július 4-től a soproni diákok és óvodások féláron fürödhetnek   Megnyitotta a kapuit a Lövér-fürdő, a Tómalom és a Fertő tavi vízitelep. A tervek szerint idén is augusztus 31-ig lesznek látogathatóak a strandok, amelyekre több tízezer embert várnak.


Bővebben...

Kilencvenen túl is a piacon

Annus néni: „Amit az Isten nekem adott, abból én is adok.” Nem mindennapi jelenséggel találkozik az, aki a soproni piacot péntekenként felkeresi: a sok árus közül valaki kitűnik életkorával, derűjével és egy-egy kedves szavával, amiből minden vevőnek jut.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat