Végigkalandozták a belvárost

Gyerekzsivajtól voltak hangosak a Fő tér környéki utcák  Végigkalandozták a belvárost  A SoroNunc csapata nyerte a Kalandra Sopron című helytörténeti kalandjátékot. A hétvégén rendezték meg a vetélkedő döntőjét, ahol 10 csapat mérte össze az erejét. A fiataloknak nemcsak ismerni kellett a belvárost, de nagy szükség volt a kreativitásukra és a szerencsére is.


Bővebben...

Online veszélyben

Nem szabad mindent készpénznek venni, ami az interneten van!  Új bűncselekménytípus jelent meg pár éve Magyarországon, úgy is nevezhetnénk, hogy internetes bűnözés. Szexuális bűncselekmények, lopás, rágalmazás, becsületsértés (és még sorolhatnánk) – ezeket mind el lehet követni a világhálón. A legnagyobb veszélyben pedig a fiatalok vannak!


Bővebben...

Bajnok a Soproni Sportiskola

Nyolccsapatos U16-os kosárlabda-bajnokságnak adott otthont a Krasznai-csarnok Bajnok a Soproni Sportiskola  Első helyen végzett a soproni rendezésű nemzeti fiú kadett kosárlabda-bajnokság döntőjében a Soproni Sportiskola csapata. A nyolccsapatos finálénak a Krasznai-csarnok adott otthont.


Bővebben...

Ők szedték a szemetet!

Több mint 170 ezren vettek részt az országos akcióban  Ők szedték a szemetet!  Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze péntektől vasárnapig az országos TeSzedd! akcióban – közölte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el. Sopronban is több helyen gyűjtötték a szemetet.


Bővebben...

Soproniak a Sopronival

Jubileum: Sörfesztivál a Fő téren A soproni sörgyártás a helyi kulturális örökség része – jelentette ki dr. Simon István alpolgármester azon a beszélgetésen, amelyet a soproni sörgyártás 120. évfordulóján rendeztek a nagy hagyományokkal rendelkező gyárban.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat