Sördögök: kiütés a Jászberény ellen

A fiatal játékosok is szerepet kaptak a meccs végén Magabiztos játékkal győzte le a Jászberény együttesét a Soproni Sördögök. A férfi kosárlabdacsapatban ezen a mérkőzésen játszott először a múlt héten igazolt horvát center, Matija Poscic. A mérkőzésen minden pályára lépő soproni játékos szerzett pontot.


Bővebben...

A harmadik év

 Pataki András:  „Ez a csapat erős, egyre erősebb!” Túl vannak a 2014/2015-ös évad első nagyszínházi bemutatóján, megalakult a Sopron Balett, részt vettek több filmforgatáson – mozgalmas heteket, hónapokat tudhat maga mögött a Soproni Petőfi Színház társulata. Idén kezdte harmadik évadát Pataki András és társulata Sopronban. Az igazgató–főrendezővel eredményekről és célokról is beszélgettünk.– Mennyi bérletese van most a színháznak?


Bővebben...

Már árulják a jegyeket

 2015. július 1–2–3–4-én rendezik meg a VOLT Fesztivált Már árulják a jegyeket Kígyózott a sor múlt hét közepén a Deák téren a VOLT Café előtt. November 5-én kezdték el ugyanis árulni a 2015-ös VOLT Fesztiválra a belépőket, ráadásul a helyszínen a Tankcsapdával is lehetett dedikáltatni, fotózkodni.


Bővebben...

Meghan Trainor: odavan érte a világ

Elképesztő sikereket tudhat magáénak Meghan Trainor. A mindössze húsz esztendős amerikai énekesnő debütáló videoklipjére több mint 220 millióan klikkeltek a videomegosztón.


Bővebben...

Enyhébb telek

 Egyre szélsőségesebb az időjárás Sopronban is Valószínűleg tovább melegszik a középhőmérséklet, egyre melegebbek lesznek a nyarak és enyhébbek a telek, egyre szélsőségesebb az időjárás – ezt mondják a most rendelkezésre álló adatok alapján a meteorológusok. A Zöld Mindentudás Egyeteme legutóbbi rendezvényén Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője tartott előadást.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat