Kiemelt program az M85

Kormányhatározat: 2x2 sávos autóút épülhet az országhatárig A Magyar Közlönyben a múlt kedden jelent meg a kiemelt útberuházásokról szóló kormányhatározat. Az M85-ös autóút országhatárig tartó szakaszát hazai forrásból építik meg.


Bővebben...

A magyar kultúra napja

A Himnusz születésnapját minden évben megünnepeljük Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére e napon ünnepeljük a magyar kultúra napját, melyről Sopronban hagyományosan a Deák téren lévő Kölcsey-szobornál emlékezik meg a város.


Bővebben...

Divatos szelektív táskák

Kinőtt farmerszoknyából vagy kávészacskóból is készíthetünk táskát Újabb kampányt indítanak a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére Bécsben. Divatos táskákat juttatnak el minden háztartásba, amelyekben nemcsak összegyűjthetik, de mindjárt el is vihetik a gyűjtőszigetekhez az újrahasznosítható hulladékot. Sopronban is már többen foglalkoznak újrahasznosított táska készítésével.


Bővebben...

„Soha nincs korán”

Szeretnék könyvtári olvasóvá nevelni a legkisebbeket  Olvasást népszerűsítő babacsomagot kapnak a kismamák. Idén minden a Soproni Gyógyközpontban született babának, illetve anyukájának ajándékcsomagot állítanak össze a városi könyvtár munkatársai.


Bővebben...

Középpontban a nőiesség

Alkalmi trend: Gazdagon díszített ruhák és hullámos fürtök Az idei báli szezon a romantika szerelmeseinek kedvez. Nőies formákat hangsúlyozó maxi estélyikben és hullámos tincsekkel leszünk az est koronázatlan királynői. Hódítanak a gyöngyök, a strasszkövek – ruhákon és hajban egyaránt.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat