Sördögök: bravúros menetelés

 Itthon a Kecskemétet, idegenben a Nyíregyházát győzte le az SKC Tovább folytatja remek szereplését az idei bajnokságban a Soproni Sördögök férfi kosárlabdacsapata. Sabáli Balázs együttese négy meccs után is veretlen: hazai pályán hosszabbításos mérkőzésen győzték le a Kecskemétet, idegenben pedig magabiztos játékkal a Nyíregyházát. Pénteken Székesfehérváron játszanak.


Bővebben...

Szandra gyógytornásznak készül

 Soproni rendezvények népszerű szereplője: Németh Alexandra Városi rendezvényeken sokan láthatták már Németh Alexandrát szavalni, illetve dalolni. Az Eötvös-gimnázium diákja szívesen segít az embereknek, többek között ezért is készül gyógytornásznak.


Bővebben...

Egy barátság képei

Munkácsy Mihály és Paál László festményei is láthatóak a soproni tárlaton Egyikük fiatal asztalos volt, amikor megismerkedtek, a másik elit gimnáziumba járt. Később fordult a kocka: a szegény fiú feleségül vett egy bárónét, elismert festő lett. A jó családból származó barát képeit viszont nem értékelte a közönség, sokszor éhezett. Bár ellentétes személyiségek voltak, és az életük is teljesen máshogy alakult, egy valami nem változott: mindvégig igaz barátok maradtak.


Bővebben...

Mit jelent sopronimak lenni?

Mit jelent soproninak lenni? Aki válaszol: dr. Patzer Mária Sopron büszkén viseli a „civitas fidelissima”, a leghűségesebb város címet, a cím mellett pedig hűséges soproni polgáraira is büszke lehet. Sorukból a Soproni Téma dr. Patzer Mária főorvost kérdezi arról, neki mit jelent a soproniság érzése.


Bővebben...

Tűzifát rezsicsökkentve

 Egy család maximum tíz köbméter olcsóbb árú fát vehet a TAEG Zrt.-nél A kormány döntésének értelmében az állami erdőgazdaságok 10 százalékkal csökkentik a lakossági tűzifa árát, így háztartásonként maximum 10 erdei köbméter olcsóbb tűzifát biztosít a TAEG Zrt. is a soproniaknak és a környékbelieknek. Az árcsökkentés országos szinten 170 ezer köbméter tűzifakészletre vonatkozik.


Bővebben...
01234

Kultúra és művészetek

„Ha az ember nem lesz alkoholista, egész életében ihat…”

Szeszversek józanul

Pluzsik Tamás

 

Szeszversek címmel jelent meg újabb verseskötete dr. Winkler András professzornak. A bemutatón Kálid Artúr színművész olvasott fel néhány alkotást.

 

– Ezek a versek, hogy úgy mondjam, huncut versek, melyeknek, ha nem is annyira a megírására, de a már évekkel ezelőtt megszületettek összegyűjtésére és kis kötetben való kiadásukra a család, illetve a barátok ösztönöztek. Elmúltam hetvenéves, és társaimmal egyre többször gondolunk vissza ifjú korunkra. A sok-sok élmény mellett néha az italról is szó kerül, ilyenkor persze koccintunk egyet a múlt idők söreire, boraira. Ebben a karcsú kis kötetben összegyűjtöttem azokat a verseimet, melyek kapcsolatban vannak e szívderítő szertartással – hallottuk a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori rektorától, aki családi és baráti körben, stílszerűen abszolút szeszes környezetben, borozgatással összekapcsolva tartotta meg új kötetének bemutatóját. 

– Néha kicsit frivol, néha kicsit szabad szájú sorokkal találkozhat az olvasó András legújabb kötetében, melyeket őszintén megvallva nem ismertem. Mint ahogy azt sem tudtam, hogy ő immáron több kötetes poéta, úgyhogy elkértem tőle többi verseskötetét is. Mondhatom, el vagyok ragadtatva: ragyogó, szellemes írások, így örömmel vállaltam, hogy a könyvpremieren felolvasok néhányat a rövid, csattanós versek közül – mondotta a színész-rokon Kálid Artúr, aki a szerző testvérének, Winkler Barnabásnak a nevelt fia. Talán kevesen tudják, hogy a több TV-sorozatból és filmből is jól ismert, 1996-ban Souvenír-díjjal kitüntetett színművész hivatalos, személyi adataiban szereplő neve Winkler Artúr.

– Így, azzal a mély empátiával és összekacsintó humorral, ahogy Artúr elmondta, még nem hallottam viszont a verseimet. Azt kell mondanom, egészen más volt, mondjuk úgy, használt nekik, néha kételkedtem is, hogy ezeket tényleg én írtam? Végezetül álljon itt, egy általam megfogalmazott, a kötet témaköréhez kapcsolódó bölcselet: azért kedvező, ha az ember nem lesz alkoholista, mert akkor egész életében ihat…

 

Fotó: Pluzsik Tamás

 

Kövesse nyomon programjainkat